UPRKOS TRUMPOVIM PRIJETNJAMA SANKCIJAMA: Turska će nastaviti uvoziti iransku sirovu naftu

Turska neće uzeti u obzir poziv američkog Stejt departmenta američkim saveznicima da prestanu sa uvozom iranske sirove nafte do 4. novembra, a kada stupaju na snagu najnovije sankcije SAD.

“Odluke Sjedinjenih Država o ovom pitanju nisu obavezujuće za nas. Naravno, mi ćemo pratiti Ujedinjene nacije po pitanju ovih odluka. S druge strane, mi ćemo samo pratiti naše nacionalne interese”, rekao je turski ministar ekonomije Nihat Zajbečki, dodajući da će “obratiti pažnju da se naš prijatelj Iran ne suoči sa nepoštenim radnjama “.

Stejt department je ranije ove sedmice pozvao sve američke saveznike da potpuno zaustave kupovinu iranske sirove nafte, iako mnogi pokušavaju da pronađu način da zaobiđu sankcije. Za sada se to pokazalo nezgodnim, a mnogi kupci privode kraju kupovinu iranske sirove nafte.

Istovremeno, uvoznici nafte, uključujući Japan, Južnu Koreju i Indiju, kao i evropske zemlje, saopštili su da će nastaviti sa kupovinom iranske sirove nafte.

“Evropska Unija je naročito zabrinuta zbog situacije, jer postoji dosta toga što bi tri evropska potpisnika Nuklearnog sporazuma sa Iranom trebala učiniti kako bi spriječila Teheran da izađe iz Sporazuma, a što bi moglo da se desi ako Iran više ne bude vidio koristi od njega”, rekao je predsjednik Irana Hasan Rohani.

Nuklearni sporazum, koji je Iran potpisao sa SAD-om, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom, okončao je međunarodne sankcije kojima je Iran bio izložen zbog nuklearnog programa, te mu je omogućen pristup međunarodnim tržištima, posebno naftnim.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj