AUSTRIJA PREUZELA PREDSJEDAVANJE EVROPSKOM UNIJOM: Kurz najavio punu posvećenost integraciji Balkana u Uniju, ali i jesenji samit EU i Afrike posvećen migraciji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz preuzeo je šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom od bugarskog premijera Bojka Borisova. Samit Evropske unije i Afrike trebao bi biti održan u ovoj godini, izjavio je austrijski kancelar nakon što je EU na samitu u Briselu donijela nove odluke o migraciji. 

Austrijski kancelar Sebastian Kurz preuzeo je šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom od bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ovo je treći put da će Austrija predsjedavati EU-om, ovog puta pod motom “Evropa koja štiti”, u trenutku kada se EU suočava sa unutrašnjim izazovima, kao što su pitanja sigurnosti i migracija, kao i budućnost Unije.

Zvanična predaja predsjedavajuće pozicije održana je u Schladmingu u Austriji.

“Želimo biti graditelji mostova, smanjiti tenzije u EU, osigurati da EU bude snažna. Želimo dati doprinos tome da EU bude jedinstvenija i fokusiranija“, istakao je Kurz, dok je Borisov podsjetio da je njihov slogan predsjedavanja bio “Zajedno smo jači”.

Približavanje Zapadnog Balkana Uniji

“Simbolika slogana austrijskog predsjedavanja jest “Evropa koja štiti”, a mi se možemo zaštititi samo ako smo ujedinjeni“, naveo je on.

Predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk istakao je da je Bugarska mnogo uradila na približavanju Zapadnog Balkana Uniji i izrazio uvjerenje da će Austrija nastaviti tim putem.

“Stanovnici Evrope od nas već dugo očekuju da pokažemo odlučnost, ponovo uspostavimo osjećaj sigurnosti i reda. Ljudi to žele ne zato što su postali ksenofobični i žele se ograditi zidom od ostatka svijeta nego zato što je posao svake vlasti da čuva i provodi zakon te štiti svoju teritoriju i granice“, istakao je Tusk.

Samit EU i Afrike

Čelnici EU postigli su sporazum tokom samita održanog u četvrtak i u petak, koji predviđa stvaranje centara za obradu migrantskih zahtjeva za azilom u Africi u okviru rješenja spora oko toga kako se baviti migrantima koji stižu na evropske obale. Samit bi se mogao održati između oktobra i decembra, izjavio je Kurz za ORF u petak navečer.

Do tada, kazao je, bitno je za pojedinačne države članice EU da koriste svoje veze s afričkim zemljama da bi se pronašlo rješenje za evropsko azilantsko pitanje. On je konkretno spomenuo Italiju i Libiju, kao i Španiju i Maroko.

Države članice EU razmatraju mogućnost uspostave “kontroliranih” prihvatnih centara u regijama van bloka gdje se mogu prihvatiti migranti koji pokušaju prijeći Mediteran, dok bi UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR utvrdila njihov azilantski status.

Međunarodna organizacija za migracije IOM ponudila bi podršku onima kojima je odbijen azilantski status u njihovoj domovini na osnovu plana. Obje organizacije naglasile su da bi se EU trebala usmjeriti na uspostavu takvih centara u evropskim zemljama umjesto u Africi i da su spremne da sarađuju na stvaranju objekata sa sjedištem u Evropi.

U okviru sporazuma postignutog među čelnicima EU nakon maratonskih razgovora u četvrtak predviđeni centri u Evropi bili bi podignuti u državama članicama na dobrovoljnoj osnovi.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj