MEKSIKO IZABRAO NOVOG PREDSJEDNIKA: Ljevičar López Obrador mogao bi produbiti sukob sa SAD-om

Ljevičar Andrés Manuel López Obrador – Amlo, bivši gradonačelnik Mexico Cityja, proglasio je danas pobjedu na opštim izborima u Meksiku, i pozvao je na pomirenje nakone “historijskog dana”.  Međutim, već u toku predizborne kampanje vidjelo se da je to kandidat koji bi mogao produbiti sukob sa SAD-om.

Slikovni rezultat za Andrés Manuel López Obrador victory

López Obrador najavio je da dolazi vrijeme korjenitih promjena, ali da će pojedinačna prava i imovina biti garantovani. Ljevičar je obećao da će poštovati autonomiju Banke Meksika, navodeći da će njegova vlada održati finansijsku i fiskalnu disciplinu.

On je rekao da će svi ugovori o energetskoj reformi biti pregledani zbog eventualne korupcije ili nezakonitosti, ali da neće biti konfiskacije ili ekspropijacije imovine. López Obrador se obratio biračima nedugo nakon zatvaranja birališta i rekao je da nakon preliminarnog glasanja vodi sa preko 50 posto glasova, što nije zabilježeno u Meksiku posljednjih godina.

Predsjednik Enrice Pena Nieta je u televizijskom obraćanju čestitao López Obrador pobjedu na izborima.

Milioni običnih Meksikanaca gnjevni su na predsjednika Enricea Penu Nieta i njegovu administraciju, prije svega zbog lošeg stanja ekonomije i rasprostranjenosti korupcije, kriminala i nekažnjivosti.

Predsjednik Meksika bira se na period od šest godina, a na dužnost će stupiti 1. decembra. Neće imati pravo ponovog kandidovanja na izborima 2024. godine. Pravo glasa imalo je 88 miliona birača, a na prethodnim predsjedničkim izborima 2012. godine glasalo je nešto više od 50 miliona Meksikanaca.

Izborna kampanja je već proglašena najkrvavijom u historiji Meksika s najmanje 145 ubistava političara. Tokom 2017. u Meksiku je zabilježen rekordan broj od 25.000 ubistava.

Šta će se promijeniti u odnosima Meksika i Sjedinjenih Država?

Obrador je kandidat koji je najžučnije kritikovao politiku Donalda Trampa. Rekao je da će američkog predsjednika „dozvati pameti”.

Tramp je naljutio Meksiko izjavama o ponovnom pregovaranju Sjevernoameričkog sporazuma o trgovini i izgradnjom zida na granici sa Meksikom. Također, izazvao je bijes zbog razdvajanja meksičkih porodica.

Oko dvije hiljade djece razdvojeno je od roditelja iako se Tramp složio da je potrebno ukinuti zakon koji to dozvoljava.

Ipoak, Tramp mu je na twitteru čestitao na pobjedi:

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj