Trampova odluka za premiještanje Ambasade SAD-a u Istočni Jerusalem

Najavljivanu odluku o premiještanju Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Istočni Jerusalem, Tramp je donio 06.12.2017. godine, čime je izašao u susret osvajačkoj politici i praksi izraelskog režima da cijeli Jerusalem bude glavni grad Izraela.

Tako su SAD potpuno izgubile kredibilnost da neutralno posreduju između Palestinaca i Jevreja u rješavanju krize na Bliskom Istoku, što potvrđuje izjava palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, da Palestinci ubuduće ne žele SAD za posrednika u pregovorima. Trampova odluka je označila radikalan zaokret američke politike u krizi na Bliskom Istoku. Navodno to je učinjeno po zakonu iz 1995. godine, ali su Trampovi prethodnici – Klinton, Buš i Obama odgađali provedbu tog zakona. Prilikom posjete Egiptu i Jordanu, sredinom januara 2018. godine, Mike Pence je relativizirao Trampovu odluku, ističući da su SAD posveće dvodržavnom rješenju sukoba između Izraela i Palestine uz ‘očuvanje statusa quo u pogledu svetih mjesta u Jerusalemu’.

Pod pritiskom vrlo kritičnih reakcija širom svijeta protiv odluke o premiještanju Ambasade, početkom februara 2018. godine, predsjednik Tramp je poručio da će SAD u Jerusalemu podržati svaki dogovor između Palestinaca i Izraela, i da Izrael treba činiti značajne kompromise za mir sa Palestincima. Ova Trampova izjava se mogla shvatiti i kao njegov pokušaj blagog relativiziranja svoje sporne odluke. Izraelski premijer Netanjahu je ocijenio da je Trampova odluka izraz važnog priznanja izraelskoj državi i Jevrejima.

Povodom te američke odluke, pokrenute su masovne demonstracije Palestinaca u Gazi i Zapadnoj Obali. Istim intenziteteom u organizaciji ‘Hezbollaha’ demonstrirali su muslimani u Libanu. Sve palestinske političke frakcije su pozvale narod na demonstracije protiv Trampove odluke. Širom svijeta razni činioci međunarodne zajednice zgražavali su se na tu Trampovu odluku, uz ocjenu da je još više iskomplicirano i odloženo postizanje mira na Bliskom Istoku te da je Tramp posijao haos. Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Švedska, Italija…su odbacile Trampovu odluku za premještanje Ambasade SAD-a u Jerusalem, uz poruku da je Jerusalem zajednička prijestolnica Izraela i Palestine. EU je zatražila od SAD-a da same, jednostrano ne donose nikakve odluke o rješavanju krize na Bliskom Istoku, jer odluke o tome moraju biti multilateralne. U Vijeću sigurnosti UN-a, 14 članica se izjasnilo protiv Trampove odluke. Angela Merkel je rekla da pitanje Jerusalema treba riješiti u okviru nastavka izraelsko-palestinskih pregovora. Slično su reagirale i mnoge druge evropske zemlje.

Arapska liga, na hitnom sastanku, je zaključila da je Trampova odluka ‘ilegalna’. Na vanrednom sastanku kojeg je sazvao turski predsjednik Erdoan, lideri 57 država članica Organizacije islamske saradnje, odbacujući Trampovu odluku koja implicira da je Jerusalem glavni grad Izraela, odlučno su potvrdili svoje priznanje Palestine sa glavnim gradom Istočnim Jerusalemom, te pozvali sve zemlje svijeta da priznaju Palestinu u granicama iz 1967. godine uz poruku da se mora očuvati historijski i pravni status Jerusalema. U Turskoj i mnogim drugim muslimanskim zemljama održani su skupovi protesta protiv Trampove odluke. Turski  predsjednik Tajip Erdoan rekao je da je izrael ‘okupatorska i teroristička država’.

Oko 300 islamskih učenjaka iz cijelog svijeta su pozvali muslimane da zbog Trampove odluke bojkotiraju američke proizvode.

Profesorica dr. Mirjana Kasapović je u kolumni zagrebačkog ‘Globusa’  o Trampovoj odluci navela: ‘Bezumnim potezom…Tramp će razbuktati nove sukobe na Levantu, a time će ugroziti Evropu, koja može očekivati nove migracijske valove. Je li pravi cilj Trampove politike upravo destabilizacija Evropske unije?’ Slično, putem komentara objavljenog u Globusu, izraelski režim je osudio i Boris Havel.

Uprkos svemu tome izraelski premijer Benjamin Netanjahu je zahtijevao od EU i UN-a, da se poštuje Trampova odluka o premiještanju Ambasade SAD-a  iz Tel Aviva u Jerusalem. U znak zahvalnosti Trampu, Vlada Izraela je pokrenula postupak da se jednoj željezničkoj stanici za brze vozove dodijeli ime po američkom predsjedniku Donaldu Trampu. Ohrabren Trampovom odlukom o premiještanju Ambasade SAD-a, izraelski je Kneset, 02.01.2018. godine, izglasao novi zakon o Jerusalemu tako da se o njegovom statusu može odlučiti samo dvotrećinskom većinom Kneseta, što u kolumni za Preporod prof. dr. Fikret Karčić smatra dodatnom preprekom za dvodržavno rješavanje krize na Bliskom Istoku.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao da je Tramp svojom odlukom o premiještanju Ambasade zanemario sve međunarodne rezolucije i bilateralne sporazume i usprotivio se konsenzusu o rješavanju krize na Bliskom Istoku. Također, palestinski predsjednik Abas je rekao da ta antipalestinska Trampova odluka novi poticaj da Palestina ponovo zatraži punopravno članstvo u UN-u i članstvo u 22 međunarodne organizacije. U govoru pred Vijećem sigurnost, sredinom februara 2018. godine, predsjednik Abas je pozvao čitavu međunarodnu zajednicu na priznanje Palestine, te zahtijevao da Palestina bude primljena u članstvo UN-a. Palestinski zvaničnici su odlučili da bojkotiraju sastanke sa američkim zvaničnicima koji su najavljivali dolazak u turneje po Bliskom Istoku, što se odnosilo i na posjetu potpredsjednika SAD-a, Mikea Pencea. Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je saopćila da neće priznati Izrael sve dok Izrael ne prizna Palestinu u granicama iz 1967. godine, sa glavnim gradom Istočnim Jerusalemom.

Zbog Trampove politike prema Palestini, posebno zbog premiještanja Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Istočni Jerusalem, produbljeno je i prošireno antiameričko raspoloženje među muslimanima širom svijeta. S druge strane, u uslovima antiislamskog i anticivilizacijskog terorističkog djelovanja Al-Kaide i ISIL-a, proširuje se i produbljuje islamofobija. Teroristi Al-Kaide, ISIL-a i njima slični odluku Trampa uzimaju kao opravdanje za svoja zločinačka djela, prijeteći terorističkim napadima na američke interese i vrijednosti, iako palestinska borba protiv izraelskog terorističkog režima nema ničeg zajedničkog sa Al-Kaidom i ISIL-om, jer Palestinci uvažavaju demokratske vrijednosti SAD-a, bez obzira što im se ne dopada politika podrške Izraelu. Podrška Palestinaca američkim vrijednostima demokratije i ljudskih sloboda iskrenija je od izraelske podrške pa bi bilo logično da američka administracija ima više obzira prema toj palestinskoj iskrenosti, nego prema ekstremno nepravednoj, ustvari, zločinačkoj politici i praksi Izraela.

(Odlomak iz knjige Sedamdeset godina izraelskog genocida nad Palestincima generala Fikreta Muslimovića, Sarajevo 2018)

PROČITAJTE JOŠ:

General Fikret Muslimović – znalac, profesionalac i prepreka rušiteljima BiH!

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Tramp je budala koja je dobila zadatak da urusi cijeli americki sistem …vodjen idejama iz 18 vijeka.

    Reply

Komentiraj