AMERIČKE CARINE STUPILE NA SNAGU: Počela prva runda trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Američke carine na uvoz robe iz Kine “teške” 34 milijarde dolara stupile su u petak na snagu, signalizirajući početak sveobuhvatnog trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije.

Carine od 25 posto u Washingtonu su stupile na snagu u ponoć po tamošnjem vremenu, a recipročnom reakcijom, Kina je također odgovorila nametanjem carina od 25 posto na uvoz 545 artikala iz SAD-a, ukupne vrijednosti 34 milijarde dolara.

Peking je optužio Sjedinjene Američke Države za pokretanje “najvećeg trgovinskog rata u ekonomskoj historiji”, prenosi Hina.

“Kineska strana, nakon što je obećala da ni u kojem slučaju neće ‘ispaliti prvi hitac’, prisiljena je krenuti u protunapad kako bi zaštitila interes svojeg naroda”, poručilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Washington je objavio da će prvi val najavljenih carina ukupne vrijednosti 34 milijarde dolara kineske robe na snagu stupiti 6. jula, a Peking je obećao da će na to odgovoriti isti dan na jednak način.

Moguće i 500 milijardi dolara

Ranije ove godine predsjednik SAD-a Donald Trump naredio je uvođenje carina na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara, a prvi krug tih carina stupio je na snagu u petak.

Carine su dio Trumpove protekcionističke agende, kojom potkopava politiku slobodne trgovine koja je oblikovala globalnu razmjenu roba u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kazao je kako su carine usmjerene na zaštitu radnih mjesta i zaustavljanje “nepravednih transfera američke tehnologije i intelektualnog vlasništva u Kinu”.

Bijela kuća je poručila da će razmotriti carine od preostalih 16 milijardi dolara na kineske proizvode, a za koje je Trump predložio da bi mogle stupiti na snagu kasnije ovog mjeseca.

Trump je već nametnuo carine na uvoz mašina za rublje i solarnih ploča, a počelo je i naplaćivanje ​dažbina na uvoz čelika i aluminija iz Evropske unije, Meksika i Kanade.

Trump je zaprijetio uvođenjem carina od 10 posto na dodatnih 200 milijardi dolara kineske robe, ako Peking “odbije promijeniti svoje postupke”.

Povećao je ulog u četvrtak, poručivši kako bi se vrijednost robe koja podliježe carinama mogla povećati na više od 500 milijardi dolara.

‘Bit će to dugačak proces’

“Imate još 16 milijardi dolara za dvije sedmice, a onda, kao što znate, imamo 200 milijardi dolara u pripravnosti, a nakon toga još 300 milijardi. U redu? Znači, imamo 50 plus 200 plus gotovo 300”, poručio je Trump.

Investicijska banka Morgan Stanley procjenjuje da svakih 100 milijardi dolara uvoza pogođenih carinama predstavlja gotovo 0,5 posto svjetske trgovine i 0,1 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Analitičari su, također, zabrinuti u vezi utjecaja na ostale aktere u opskrbnom lancu, kao i generalnoj eskalaciji napetosti između SAD-a i Kine.

“Trgovinski rat postao je realnost. Da je ovo bokserski meč, ovo bi bila prva runda. Bit će to dugačak proces”, kaže Norihiro Fujito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

(Global CIR/Agencije) 

Objavljeno u:

Komentiraj