NEĆE TU BITI VELIKE SREĆE I RADOSTI! Vučić: Moji politički oponenti ruše šansu da dobijemo više nego što imamo danas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da njegovi politički protivnici osporavanjem referenduma o Kosovu i Metohiji “ruše” šansu da Srbija dobije više nego što ima danas.

Vučić je rekao da se Kosovom bavi na dnevnom nivou, da dnevno čita između 500 i 600 strana dokumenata, što tajnih, što javnih, i da će pred narod izaći sa prijedlogom kad bude znao šta je maksimum koji možemo da dobijemo. “Kada pročitate tajnog i javnog materijala od 500 stranica dnevno znate nešto više od drugih i morate da preduzimate odgovorne mjere”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da šta god bude urađeno oko Kosova i Metohije mora da ide na referendum i poručio da bilo kakva odluka nije moguća bez ustavnih promena, a da oni koji “ruše” referendum rade protiv budućnosti zemlje. Referendumu se, kaže, protive svi oni koji misle da time ruše njega: “A ruše, zapravo, svoju zemlju, njenu budućnost i šansu da dobijemo više nego što sada imamo”, primijetio je Vučić.

On je istakao da Srbi treba da odluče i kažu šta žele, a da je njegova obaveza da bude ozbiljan i gleda u budućnost, da imamo više investicija. Vučić je, nakon obilaska “Teleoptik-žiroskopi”, u izjavi novinarima, kazao da ako neko misli da će to biti autonomija u sastavu Srbije, ne treba da laže ni sebe ni narod. “Borimo se i dobićemo bolje i više nego ranije”, rekao je i procenio da niko neće biti zadovoljan, da nikom neće biti dobro, jer se stvari u Srbiji ne posmatraju racionalno, već se sve posmatra iz svog ugla i interesa.

Istovremeno je upozorio da će se svi ti kritičari ujediniti i da će se vidjeti da nema nikakve razlike između Ðilasa i Obradovića, “secikesa koji bi da dođu na vlast koristeći Kosovo”. “Njima je svejedno da li je Kosovo nezavisno ili će se pripojiti Albaniji”, naglasio je on. Vučić je rekao da će njihovo obrazloženje za “naivnu srpsku javnost” biti da ne može referendum da se održi u uslovima diktature.

“Ako ne dobijemo 50 odsto plus, onda referendum neće uspjeti. Oni misle da su mene srušili time. Nije problem, ali srušili ste zemlju, našu budućnost, šansu da dobijemo više nego što imamo danas”, objasnio je on.

Neće tu biti velike sreće, ni radosti, kaže Vučić prognozirajući ishod rešavanja pitanja Kosova i Metohije, ali je podsetio da su njegovi prethodnici već “ovjerili” kosovsku nezavisnost pred Međunarodnim sudom pravde, nezavisnost koju danas priznaje oko 100 zemalja, te da danas nemamo ništa.

Vučić je podsjetio da smo 1999. učestvovali u oružanom sukobu, bili napadnuti, nismo uspeli da svoje ciljeve u tom odbrambenom ratu zaštitimo i sačuvamo.

Nekih 19 zemalja najmoćnijih ili jači i snažniji od nas. Poslije smo imali priču ‘standardi prije statusa’  krenuo je u martovski pogrom, pa 2008. doneta je odluka o nezavisnosti. Za 100 zemalja već 10 godina imate nezavisnu državu, a 2010. I 2011. imali smo katastrofalnu neodgovornu politiku Jeremića, Ðilasa, Jankovića, Tadića, i ostalih. Stalni Međunarodni sud pravde je donio presudu po kojoj je Kosovo steklo nezavisnost na legalan način, na naše pitanje, na naš zahtjev. Sada bi neko da se to zaboravi, ali neće druga strana i niko u svijetu neće. Za svoje greške moramo da plaćamo cijenu“, rekao je Vučić.

Rekao je da se na dnevnom nivou Srbi bore da nešo sačuvaju, da nešto imaju na KiM.

Svi koji nas svakodnevno kritikuju znaju da sam u pravu. Mi Srbi nikada ne volimo da posmatramo realnost, više volimo da živimo u sopstvenom svetu i kažemo ‘ja ću da posmatram kako hoću’, kao što nismo bili spremni da se borimo oko KiM, osim da se jednom okupimo u centru grada i ništa ne uradimo više od saopštenja. Neki su 2011, kreteni, objašnjavali da smo pobijedili u nečemu, a onda su rekli ‘nema veze, zaboravite Kosovo‘”, kazao je on i dodao da su granicu prema srpskom narodu postavili isti ti koji ga kritikuju danas i zbog čijih grešaka sada Srbija snosi posljedice

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj