FRANCUSKA ILI BELGIJA: Ko će u finale Mundijala?

O prvom finalisti Svjetskog prvenstva u Rusiji odlučivat će dve ekipe koje su, objektivno, najviše pokazale na šampionatu – Francuska i Belgija. Koji će od dva ubojita napada odnijeti prevagu u Sankt Peterburgu vidjet ćemo u meču koji počinje u 20 sati.

Francizi i Belgijanci u brobi za finale Mundijala

“Trikolori” i “Crveni đavoli” u Rusiji od početka igraju odličan fudbal i podižu formu kako turnir ulazi u završnu fazu. Zanimljivo da je ovo duel eikpa koje su izbacile tradicionalno najveće južnoameričke favorite – Argentinu i Brazil. 

Ekipa Didijea Dešama je posijle dvije pobjede i jednog remija u grupi, u fantastičnom meču savladala “gaučose” sa 4:3. Tu je francuski tim pokazao svu svoju ofanzivnu snagu i najavio da je kadar da ponovo ode do samog kraja velikog takmičenja, nakon poraza u finalu EP prije dvije godine. 

Kasnije je, rutinski reklo bi se, savladan Urugvaj (2:1), ali put do finala vodi protiv veoma teškog rivala iz komšiluka.

Taj rival je fenomenalni sastav Belgije, koji je osim umalo kobnog meča sa Japanom u osmini finala i gola u nadoknadi za prolaz (Čadli za 3:2), u svim ostalim mečevima igrao izuzetno dobro, pametno, strpljivo i što je najvažnije, efikasno.

Tri pobjede u grupi, pomenuti povratak protiv Japanaca i velika pobjeda nad Brazilom (2:1) vinule su su tim Roberta Martineza (ali i Tjerija Anrija) u polufinale i borbu za boginju.

Sa pravom se o ovom meču govori kao finalu prije finala, i svakako da će pobednik biti favorit u meču za titulu protiv boljeg iz susreta Hrvatske i Engleske, koje se sastaju u drugom polufinalnom susretu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj