GAĐALI POZICIJE U EL-KUNEJTRI: Sirijska PVO odbila novi napad izraelske avijacije

Snage protivvazdušne odbrane Sirije odbile su noćas napad izraelske avijacije na okolinu grada El-Kunejtra koji se nalazi na Golanskoj visoravni, samo 40 kilometara od Damaska.

Konkretno, izraelski avioni su atakovali vojne pozicije u blizini naselja Hodor, Tel-Kurum i Džeba. Sirijska državna novinska agencija SANA prenijela je tvrdnju iz svog vojnog vrha: Da su Izraelci lansirali nekoliko raketa, a da je dio njih bio presretnut i oboren.

Navodno je gađanim „vojnim pozicijama“ nanijeta samo materijalna šteta.

Izraelski napad se dešava u trenutku kada se pobunjenici spremaju da predati SAA južne dijelove grada Darae.

Jučer je  izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu), na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, poručio “da Izrael nije prijetnja sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu” te je zatražio od Moskve da makne iranske snage iz Sirije.

– Nećemo poduzimati akcije protiv Asadovog režima, a vi maknite Irance – prenio je neimenovani visoki izraelski dužnosnik Netanjahuove riječi upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom sastanka u Moskvi.

Moskva je predložila da budu raspoređene na 80 kilometara od granice i nije pristala na potpuni odlazak, rekao je isti dužnosnik.

Rusija već radi na tome da se iranske snage povuku iz područja Sirije blizu Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao još 1967. godine tokom ratnih sukoba na Bliskom Istoku.

 

 (Global CIR/Agencije)

Komentiraj