ŠTA SE KUHA U LONDONU? Sastanak lidera evropskih populističkih stranaka uoči Trampove posjete

Američki predsjednik Donald Tramp doputovao je prvu zvaničnu posjetu Britaniju tokom koje će se sastati sa premijerkom Terezom Mej i kraljicom Elizabetom II. Na aerodromu u Londonu Donalda i Melaniju Tramp dočekao je u ime premijerke, ministar za međunaraodnu trgovinu Lajam Foks, a pozdravio ga je i kraljičini izaslanik.”Mislim da me mnogo vole u Ujedinjenom Kraljevstvu, mislim da se slažu sa mnom po pitanju migracije…”, rekao je on. Međutim, ono što je preokupiralo novinare jeste informacija da su se, uoči dolaska predsjednika SAD-a Donalda Trampa u London, daleko od očiju javnosti, okupili lideri evropskih populističkih pokreta.

Steve Bannon is pictured. | AP Photo
Steve Bannon | AP Photo

Pokušavaju da iskažu snažnu podršku Trampu

Oni su se sastali u srijedu u jednom hotelu sa pet zvjezdica u londonskom okrugu “Mejfer”. Kako prenosi Politiko, Luj Alio, desničarski političar i partner liderke francuskih populista Marin Le Pen prošao je kroz lobi do konferencijske sale sakrivene iza restorana gdje se služi popodnevni čaj.

Isto je uradio i Najdžel Faraž, desničarski političar i tvorac ideje o Brexitu za koga lokalni tabloidi kažu da mu je vlada “zabranila” sastanak sa Trampom tokom njegove posjete Britaniji.

Ben Haris-Kvini, predsedavajući jednog londonskog konzervativnog instituta kaže da oni pokušavaju da iskažu snažnu podršku Trampu.

Svi oni došli su u hotel da vide bivšeg Trampovog glavnog stratega Stiva Benona čiji je cilj, kako je rekao, da pomogne da se “kontekstualizuje” Tramp za evropsku javnost koja ga, kako vjeruju, ne voli mnogo. 

Benon je rekao da podržava Trampovu borbenu retoriku na samitu NATO gdje je tražio od evropskih saveznika da udvostruče izdvajanja za Alijansu.  “To nije oštra retorika. To je partnerska rasprava. Nema više srećnih razgovora. On to radi zato što želi da Alijansa radi”, rekao je Benon.

Ipak, većina se slaže da trenutak za Trampovu posetu Britaniji nije baš najbolji jer je britanska javnost okupirana fudbalom, kao i turbulencijama u vladi nakon ostavke dva ministra zbog Brexita.

Trump: Ne znam jesu li glasali za ovakav Brexit

Britanska premijerka Theresa May nada se da će Trampov posjet ojačati bliske veze između dviju država i pomoći oko budućeg dogovora o slobodnoj trgovini. “Nema jačeg saveza od našeg posebnog odnosa sa SAD-om i neće biti važnijeg saveza ni u godinama koje dolaze”, rekla je May i dodala da dvije zemlje “dijele pogled na veliku većinu vanjskopolitčkih pitanja”.

“Mnogo čitam o Brexitu posljednjih dana i čini se da ide u malo drugačijem pravcu, s obzirom da se, barem djelomice, ponovno vežu s Evropskom unijom”, odgovorio je Tramp novinarima na pitanje o Brexitu. “Nije na meni da kažem (što bi se trebalo dogoditi)”, rekao je dodavši da se nada da će se dogovor Londona i EU-a uskoro postići.

“Ljudi su glasali za raskid, pa pretpostavljam da će to učiniti. No možda će krenuti malo drugačijim pravcem”, rekao je. “Tako da ne znam jesu li za to glasali… Samo želim da narod bude zadovoljan”, zaključio je američki predsjednik.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj