DOK JE TRAJALA SVEČANA VEČERA! Izašao Trampov intervju za The Sun: Theresa May je uništila ‘Brexit’, nudio sam joj rješenje, ali krenula je drugim putem, Johnson je bio puno bolji

Dok je večera Trumpa s Theresom May još trajala, britanski tabloid The Sun objavio je naslovnicu svojeg izdanja od petka koje donosi ekskluzivni intervju s američkim predsjednikom koji May optužuje da je ‘upropastila Brexit’ te da, što se njega tiče, ništa od trgovinskog sporazuma.

British Prime Minister Theresa May and her husband Philip stand together with U.S. President Donald Trump and First Lady Melania Trump at the entrance to Blenheim Palace, where they are attending a dinner with specially invited guests and business leaders, near Oxford, Britain, July 12, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque

Premijerkin plan Brexita bi vjerojatno uništio trgovinski sporazum s nama jer bi to značilo da bismo mi ugovor zapravo sklapali s Europskom unijom, a ne s Ujedinjenim Kraljevstvom, rekao je Trump dodajući da planovi premijerke May za razdoblje nakon izlaska njezine države iz članstva EU nisu u skladu s onim za što su građani glasali na referendumu o Brexitu.

– Rekao sam joj što treba učiniti, ali nije se složila i nije me poslušala. Ja sam joj ponudio rješenje, ali ona je odlučila krenuti drugim putem, izjavio je američki predsjednik.

Protiv načina na koji May želi urediti buduće odnose Britanije i EU pobunio se i dio njezine Konzervativne stranke, tako da je početkom tjedna nekoliko ministara, uključujući Davida Davisa zaduženog isključivo za Brexit te šefa diplomacije Borisa Johnsona, podnijelo ostavke.

Iz Sunove naslovnice proizlazi da je Trump u intervjuu rekao da bi upravo Boris Johnson bio izvrstan novi britanski premijer.  „On je veoma talentovan momak, mnogo mi se sviđa. Mislim da bi bio odličan premijer, mislim da ima ono što je potrebno“, rekao je Tramp.

Američki predsjednik je oštro napao i gradonačelnika Londona Sadika Kana jer se, kako kaže, nije suprotstavio teroristima i optužio ga za porast kriminala u britanskoj prijestonici. Istovremeno je optužio i lidere EU da su uništili svoju kulturu i identitet, dozvolivši milionima migranata da uđu u Uniju.

U uredu britanske premijerke nisu htjeli odgovoriti na navode iz Trumpova intervjua, već su samo uputili na ranije priopćenje u kojem se pojašnjavaju prednosti plana za buduće odnose Britanije i EU. May će zasigurno Trumpu izravno imati priliku odgovoriti u petak kada bi se ponovno trebali naći na zajedničkom ručku.

U Bijeloj kući su, kako javlja Washington Post, ostali u šoku kad su shvatili da je Sun objavio intervju za koji su mislili da će izaći tek u petak ujutro na kioscima, a ne već u četvrtak navečer na internetu. Glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders samo je kratko rekla da Trump u intervjuu hvali May kao ‘sjajnu osobu’.

Za to vrijeme May se ‘ulizivala’ Trampu

“Imati Sjedinjene Države na našoj strani, bila je za mene najveća radost”, podsjetila je May na izjavu britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata. “Sada, na korist svih naših ljudi, krenimo zajedno raditi na izgradnji bogatije budućnosti”, rekla je Trumpu.

May je rekla da su britanske kompanije već stvorile stotine tisuća “radnih mjesta, mogućnosti i bogatstvo za vrijedne ljude u cijeloj Americi”.

“Sada, dok se pripremamo napustiti Europsku uniju, imamo jedinstvenu priliku učiniti više”, rekla je po izvacima njenog govora.

“To je također i prilika da se sruše birokratske prepreke koje frustriraju vodeće poslovne ljude s obje strane Atlantika”, kazala je May i ne sluteći da milioni ljudi u istom trenutku čitaju Trampove uvrede na njen račun u internet izdanju tabloida The Sun.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj