CRNA GORA ĆE SANKCIONISATI VELIČANJE OSUĐENIH RATNIH ZLOČINACA: Država neće sa pendrecima upadati u crkve, ali krivično će se odgovarati za parastose zločincima

Premijer Duško Marković najavio je na Premijerskom satu promjenu zakona kako bi bilo onemogućeno držanje parastosa osobama osuđenim za ratne zločine kako se to dogodilo juče kada su sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve služili parastos osuđenom četničkom vojvodi Draži Mihailoviću u Herceg Novom.

Povezana slika

Sveštenstvo MCP je organizovalo parastsos ratnom zločincu i saradniku okupatora. To je neprihvatljivo i to vrijeđa osjećaje onih ljudi koji su vjekovima stvarali ovu državu, a posebno onih koji su posvećeni antifašističkim vrijednostima demokratskog svijeta u cjelini. Neko je pokušao da nas natjera da pendrecima uđemo u crkvene odaje. Nikada to neće uraditi Vlada na čijem sam čelu. Ali je blam sveštenstva MCP da u tom prostoru organizuje parastos. Država će naći naćina da odgovori na to. Mijenjaćemo zakone pa će neko krivično odgovarati za to“, rekao je Marković odgovarajući poslaniku Demokratskog fronta Andriji Mandiću.

Andrija Mandić iz Demokratskog fronta pitao je premijera Markovića da li su nadležni organi preduzeli nešto protiv, kako tvrdi, “ostrašćenih pripadnika drugih konfesija koje su se okupili da fizički spriječe pravoslavnog mitropolita da služi liturgiju na temeljima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču”, misleći na incident koji se prije deset dana odigrao u Ulcinju.

Kada govorimo o konkretnom slučaju Uprava policije, kao nadležni organ, je postupila u skladu sa zakonom kada nije dozvolila održavanje javnog okupljanja pod okriljem Mitropolije crnogorsko primorske. Prijava koju je podnijela Crkvena opština Ulcinj sa ciljem održavanja javnog okupljanja na stacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču bile je neblagovremena i neuredna shodno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama. Osim navedenog riječ je objektu koji ima tretman kulturnog dobra, a tematika i ciljevi javnog okupljanja prema procjeni Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara nijesu bili adekvatni značaju kulturnog dobra crkve Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, kao ni arheološki utvrđenom režimu koji vlada na ovim objektima”, pojasnio je Marković.

Premijer je dalje naveo da ovaj skup čak i da je bio blagovremeno prijavljen nije imao opravdanja s aspekta Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

On je naglasio i da je policija Osnovnom tužilaštvu u Ulcinju dostavila dokaze o svim aspektima povodom ovog slučaja.

Mandić je pitao i sa kim je sve vlast razgovarala o referendumu 2006. godine, kao i da li su razgovarali sa Albancima, Marković mu je poručio da je razgovarano sa cijelim demoratskim potencijalom koji je Crna Gora imala. “I taj potencijal je bio javan i okupio je sve progresivne i patriotske snage u Crnoj Gori koje su rezultirale pobjedom na referendumu. I želim da vam kažem da smo u tom periodu po tom pitanju razgovarali sa mitropolitom Amfilohijem”, rekao je Marković Mandiću.

Komentarišući odgovor Markovića Mandić je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva najstarija institucija na ovim prostorima i da joj ne treba ničija zaštita. Vraćajući se na pitanje referenduma Mandić je kazao da nema dileme da je glasovima Albanaca obezbijeđena pobjeda o osamostaljivanju Crne Gore, te da danas vlast zbog toga vraća dugove Albancima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj