NA STOTU GODIŠNJICU OD ROĐENJA VELIKANA: Svijet obilježava Međunarodni dan Nelsona Mandele

Danas se obilježava Međunarodni dan Nelsona Mandele, koji je njegova fondacija ove godine posvetila akciji protiv siromaštva, u čast Mandeline borbe protiv siromaštva i promovisanja socijalne pravde za sve ljude.

Slikovni rezultat za nelson mandela

Ovogodišnji Dan Nelsona Mandele poseban je i po tome što se obilježava na stotinu godina od rođenja bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike. Nakon 27 godina provedenih u zatvoru kao žrtva aparthejda, Mandela je 1994. godine izabran za prvog crnog predsjednika i prvi je lider ove države koji je izabran nakon demokratskih izbora. Mandela se povukao 1999. godine, a umro je 5. decembra 2013. godine, kada je imao 95 godina.

UN je prilikom uspostavljanja Dana Nelsona Mandele priznao doprinos bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike, kada se radi o međunarodnoj borbi za demokratiju i promovisanju kulture mira širom svijeta. Generalni sekretar UN-A Antonio Guterres je povodom obilježavanja Dana Nelsona Mandele odao počast bivšem južnoafričkom predsjedniku. On je rekao da je Mandela bio veliki zagovarač pravde i jednakosti i da njegova hrabrost i saosjećanje nastavljaju da inspirišu svijet.

“Mandela je godinama bio u zatvoru, ali nikada nije postao zarobljenik prošlosti. Naprotiv, on je svoju energiju usmjerio ka pomirenju i svojoj viziji mirne, multietničke i demokratske Južnoafričke Republike. Na ovaj dan, kada obilježavamo stogodišnjicu njegovog rođenja, mi odajemo počast životnom djelu Nelsona Mandele”, rekao je Guterres u video-poruci povodom praznika UN.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj