TRAMP PRIHVATIO ZAKLJUČKE OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI: ‘Rusija se miješala u izbore, ali to nije utjecalo na rezultat’

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u utorak da se nespretno izrazio na konferenciji za novinare u ponedjeljak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te naglasio da prihvaća zaključke američkih agencija o ruskom miješanju.

“Prihvaćam zaključke naših obavještajnih službi po kojima se Rusija miješala u izbore2016.”, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući, naglašavajući kako iznimno poštuje savezne agencije. To uplitanje nije međutim imalo nikakav utjecaj na rezultat izbora, dodao je.

U ključnoj rečenici izostavio ključnu rječcu

Tramp je u ponedjeljak u Helsinkiju gdje se susreo s Putinom rekao kako ne vidi razloga za vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. te da je to Putin “krajnje energično i snažno zanijekao”.

Tramp je novinarima pojasnio da je izgovarajući ključnu rečenicu na novinskoj konferenciji zaboravio staviti rječcu “ne”, što je dalo suprotno značenje onome što je želio reći. Tramp se potom našao izložen kritikama zbog te press konferencije koja je potkopala zaključke američkih obavještajnih agencija oko ruskog miješanja.

Senatori žestoko kritizirali Trumpa

Vodeći senatori demokrata ali i republikanaca u ponedjeljak su kritizirali izjave predsjednika SAD-a s konferencije za novinare u finskom Helsinkiju. Republikanski senator Jeff Flake na Twitteru je Trampove riječi ocijenio “sramotnim”.

“Nikada nisam mislio da ću doživjeti dan u kojem će američki predsjednik stajati na podiju s ruskim predsjednikom i za rusku agresiju okriviti Sjedinjene Države. To je sramotno”, napisao je Flake.

Vođa demokrata u senatu Chuck Schumer napisao je na Twitteru da su Trampovi postupci “osnažili naše protivnike i oslabili našu obranu i obranu naših saveznika”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj