ESKALACIJA SUKOBA! Vojska Izraela napada Pojas Gaze avionima, tenkovima i artiljerijom

Izraelska vojska je saopćila da nastavlja s napadima na Gazu avionima, tenkovima i artiljerijom.

Neimenovani zvaničnik izraelske vojske za Anadoliju je kazao da je prvo otvorena vatra na izraelske vojnike s područja na granici s Gazom nakon čega je izraelska vojska započela napad na Gazu.

Istakao je da izraelski vojni avioni nastavljaju s letovima iznad Gaze, ne dajući podatke o tome kada bi vojna operacija mogla biti okončana.

S druge strane, u saopćenju izraelske vojske se navodi da je na vojna uporišta Hamasa avionima i tenkovima pokrenut napad širih razmjera.

Stanje pripravnosti

Dodaje se da je izraelska vojska u stanju pripravnosti.

“Hamas je odlučio da tenzije eskaliraju i zato će snositi posljedice takvih postupaka. Izraelska vojska sada izvodi napad na različita mjesta (u Gazi)”, navodi se u saopćenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se nalazi u komandi Generalštaba Oružanih snaga Izraela u Tel Avivu odakle prati odvijanje akcije napada.

U napadima izraelske vojske na Gazu poginulo je četvero Palestinaca.

Najmanje 142 palestinska demonstranta su ubijena, a 16.496 njih je ranjeno u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti od početka masovnih palestinskih protesta koji su na granici Gaze počeli 30. marta.

Nikolay Mladenov, specijalni koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, upozorio je da ne treba dozvoliti da Palestinci i Izraelci uđu u još jedan rat.

“Ne smiju uspjeti oni koji žele isprovocirati Palestince i Izraelce da započnu novi rat”, naveo je Mladenov na Twitter profilu.

Naglasio je kako je veoma važno napraviti potrebne korake ovog momenta, a ne kasnije, prenosi Anadolija.

“Svi u Gazi trebaju napraviti korak unazad s ivice (rata). Ne naredne sedmice. Ne sutra, nego odmah, ovog momenta!”, napisao je Mladenov.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj