HDZ BiH PROTIV EVROPSKE NARODNE STRANKE! Pack: Stav Venecijanske komisije i Evropske narodne stranke je da je zakon o izbornim jedinicama sasvim uredu

Dopredsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto iz HDZ-a ustvrdila je danas kako bošnjačka politička elita vrši pravno nasilje nad Ustavom BiH, ustavno-pravnim poretkom i gotovo svim institucijama. To je njen komentar na Prijedlogu Zakona o izbornim jedincama.
HDZ kontra Evropske narodne stranke: Demokratski zakon ili nasilje

– Mislim da smo jučer učinili veliku stvar za hrvatski narod u BiH s obzirom na političke i protupravne namjere bošnjačkih stranaka. Zato je ovolika panika i histerija. Spriječeno je pravno nasilje nad Ustavom FBiH, Ustavom BiH i Hrvatima u BiH”, istaknula je Krišto i dodala:

– Prijetnje, sila, nasilje i ucjene – to bi ukratko bili potezi bošnjačke političke elite zadnjih mjeseci nakon presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

No da se ne radi samo o stavu probosanskih stranaka, već i šire međunarodne zajednica danas je u Mostaru poručila Direktorica Instituta “Robert Schuman” i predsjednica Fondacije za njemačko – francusku kulturnu suradnju Doris Pack.

Bivša članica Evropskog parlamenta u izjavi za medije je kazala  da u Domu naroda Parlamenta BiH nije usvojen demokratskom zakonu, a da ga je kao takvog potvrdila i Venecijanska komisija. Stav i Evropske narodne stranke je da je taj zakon sasvim uredu.

– Činjenica je da se ljudi ovdje ne mogu dogovoriti ni o izbornim pravilima za ovaj grad, a isti problem sad imamo i na nivou Federacije. Izborni zakon nije prošao. Znam da se u suštini radi o demokratskom zakonu, a da ga je kao takvog potvrdila i Venecijanska komisija. Stav i Evropske narodne partije (EPP) je da je taj zakon sasvim uredu. Nažalost, desilo se ono čemu su se neki nadali, a čega su se pojedini i pribojavali. Žao mi je što je takav zakon odbijen, jer se u odbijanju ne može govoriti o nacionalnom interesu. Ovdje je riječ o interesu jedne stranke, znamo svi koje – kazala je Pack.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj