SANKCIJE ONIMA KOJI KUPUJU RUSKO ORUŽJE! Mattis: Rusija mora platiti za svoje agresivno ponašanje

Američke sankcije protiv zemalja koje kupuju rusko naoružanje moraju imati izuzetke kako neke zemlje ne bi definitivno prigrlile Rusiju, izjavio je u petak američki ministar obrane. 

Genelral Mattis u razgovoru sa marincima, Irak 2007/Foto: Agencije

“Rusija mora platiti za svoje agresivno i destabilizirajuće ponašanje te za svoje nezakonito zauzimanje Ukrajine”, ocijenio je Jim Mattis u priopćenju.

“Iako je uvođenje sankcija nužno i zasluženo zbog njihova zlonamjerna ponašanja, važno je dati državnom tajniku mogućnost da odstupi od zakona Caatsa”, dodao je on.

Američki kongres usvojio je 2017. zakon koji su podržali republikanci i demokrati kako bi kaznio Rusiju zbog ponašanja u Ukrajini i umiješanosti u američke predsjedničke izbore. Taj zakon nazvan Caatsa (Counter America’s Adversaries Through Sanctions Act) nameće gospodarske sankcije protiv svakog entiteta ili zemlje koji sklapaju ugovore o naoružanju s ruskim tvrtkama.

Zakon je nevoljko proglasio američki predsjednik Donald Trump koji se nada konkretiziranju svojeg izbornog obećanja o približavanju s Rusijom Vladimira Putina.

Taj zakon i dalje je predmet rasprava zbog bojazni da bi sankcije, posebice protiv azijskih saveznika SAD-a kao što je Indija, mogle ugroziti odnose koje Washington već godinama pokušava ojačati.

Izuzeća od tog zakona dopustila bi da određene zemlje “grade bliže sigurnosne odnose sa Sjedinjenim Državama”, postupno smanjujući ovisnost o ruskoj vojnoj opremi, rekao je Mattis.

Prema riječima ministra obrane, pitanje je želi li Washington ojačati “partnerstva u ključnim regijama ili ih ostaviti bez izbora tako da se okrenu Rusiji”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj