(VIDEO) UHAPŠEN VOĐA BIZARNOG KULTA U TURSKOJ: ‘Karijeru’ počeo rušeći sekularizam i teoriju evolucije ‘u ime vjere’, a na kraju priznao da je mason 33 stepena!

Turske snage sigurnosti uhapsile su Adnana Oktara, poznatog kao Harun Jahja u sklopu akcije koja je sprovedena 11. jula u pet turskih regija. Pored njega Tužilaštvo je izdalo nalog za hapšenje 234 njegovih sljedbenika po različitim optužbama. Objavljivane pod pseudonimom Harun Yahya njegove knjige su štampane i na bosanskom jeziku, piše klix.ba.

 Izvori iz turske bezbjednosti navode da su Oktar i njegovi sljedbenici opuženi za različita krivična djela; organizovani kriminal, seksualna eksploatacija djece, seksualno zlostavljanje, protivpravo zadržavanje djece, poreska utaja, iznuđivanje i politička i vojna špijunaža. U akciji je zaplenjeno više od 50 komada oružja, kao i municija, pa i sve što se vodi na Oktarovo ime ili 235 ljudi za koje se vjeruje da su mu sljedbenici, javlja blic.rs.

Oktar  (62) je inače turski pisac, ekscentrični i utjecajni televizijski propovjednik, koji teološke rasprave uvijek ‘zasladi’ gostovanjem atraktivnih, mladih sljedbenica. Oktarovu svitu čini oko 300 osoba, a riječ je u najvećem djelu o mladim i zgodnim djevojkama, koje on naziva mačkicama. Kult slijedi i nekoliko mladića, koje naziva svojim lavovima, ali oni čine doslovno manjinu.  Neke djevojke koje su uspele da napuste ovaj kult tvrdile su kako su bile prisiljene da učestvuju u orgijama, a kada su Oktaru rekle da žele da se vrate kući, on ih je, navodno, ucjenjivao snimcima orgija i prijetio da će ih javno osramotiti jer većina njegovih sljedbenica potječe iz uglednih i bogatih porodica.

Prema dosadašnjim medijskim napisima, žene koje su u njegovom društvu uvijek moraju biti odjevene prema njegovim uputama. Njegove sljedbenice koje učestalo posjećuju estetske hirurge i skupe brendirane istanbulske butike ‘primjer su kakve muslimanke trebaju biti’.  Kasnije je djevojke koristio tako što ih podvodi utjecajnim političarima i drugima koje kasnije ucjenjuje.

Još 1979. godine, kada je započeo studije unutrašnjeg dizajna na Univerzitetu Mimar Sinan u Istanbulu osnovao je svoju organizaciju čije je učenje na početku je bilo bazirano na žestokim napadima Darwinove teorije, “objašnjavanju” globalne masonsko-jevrejske zavjere, te apokaliptičnom pristupu Kur’anu i hadisima o dolasku Mehdija. Na osnovu analize njegovih djela i opisa Mahdija kao i datuma rođenja, utvrđeno je da je Adnan Oktar ustvari mislio na sebe.

Tvrdio je, između ostalog, da je Darwinova teorija evolucije u osnovi globalnog terorizma, a 2006. godine objavio je knjigu “Atlas stvaranja” koju je besplatno dijelio u milionskim tiražima. ‘Propovijednikovi’ stavovi donijeli su mu ozloglašenost koliko u Turskoj, toliko i van granica te zemlje, pa je nekoliko puta hapšen, a tokom godina proveo je vrijeme u zatvoru, kao i u mentalnoj ustanovi.

Iako je napisao omanju biblioteku o masonima kao ultimativnom zlu, u jednoj od svojih posljednjih ‘umotvorina’ objavio je 2013. godine da je slobodni zidar 33. stepena. Interesantno je da je tokom cijelog ovog perioda bio povezivan sa određenim osobama bliskim pokretu Fethulaha Gulena. Čak su pojedini Oktarovi saradnici bili kasnije visokorangirani u organizaciji FETO.  U propovijedima posljednjih godina pozivao je na priznavanje i prijateljstvo sa izraelskim režimom.

Djela Adnana Oktara prevedena su na bosanski jezik te štampana pod pseudonimom Harun Yahya u visokim tiražima i dijeljena besplatno, zajedno sa drugim multimedijalnim publikacijama poput dokumentarnih filmova.

 

(Global CIR/Klix/Blic/Agencije)

Komentiraj