DODIK ZA TREĆI ENTITET: “Bošnjaci hoće da identitetski unište Hrvate, a poslije toga i Srbe”!

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za srpski Telegraf govorio je o svom odnosu sa liderom HDZ-a i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Draganom Čovićem.

Na konstataciju novinara da ima mnogo bolju komunikaciju sa Hrvatima nego Bošnjacima, i na pitanje da li može doći do formiranja trećeg entiteta u BiH, Dodik je odgovorio da bi “to bilo neko rješenje” ali da to ne žele Bošnjaci.

“Mislim da je treći entitet neko rješenje, ako hoće da ono bude dugoročno održivo. Međutim, to nije intencija Bošnjaka. Oni hoće da identitetski unište Hrvate, čak i njihovu pomisao na teritorijalnu organizaciju entiteta, koji se zvao Herceg Bosna, kako bi poslije krenuo obračun sa Srbima i našom Republikom Srpskom i našim identitetom. Ja to razumijem, neko to ne razumije. Kod Bošnjaka je bazična postavka u politici ‘nas ima više, mi se više rađamo, pripada budućnost nama, treba samo da izdržimo’. Zato nema nikakvog dogovora”, kazao je Dodik.

Kako je kazao, sa Draganom Čovićem ima odličnu saradnju i razumijevanje.

“Mislimo da treba spriječiti proces majorizacije koji se masovno primjenjuje nad Hrvatima i svuda gdje može nad Srbima. Pogotovo u Federaciji. Reći ću vam da od 1995. godine do danas, nijedna delegacija u Domu naroda federalnog parlamenta, gdje je predviđeno da imaju 17 predstavnika nikada nije popunjena. To govori kako i koliko oni uvažavaju Srbe”.

Dodik smatra da rješavanje statusa Kosova ne treba odvajati od statusa Republike Srpske.

“Konačno rješenje formalno gledano jeste i pripada Srbiji. Ali, kao Srbin, i mi koji ovdje živimo, i kao pripadnici tog naroda, smatramo da imamo legitimno pravo na jedno važno, naše istorijsko, nacionalno i narodno pitanje. Naš stav je da to pitanje ne treba odvajati od pitanja statusa Republike Srpske”, kazaao je Dodik.

On je ocjeno da ne mogu samo za Srbe da važe različiti aršini.

“Kako je moguće da dođe neko na Kosovo i kaže ‘bez obzira što vi smatrate da ono teritorijalno pripada Srbiji, to je druga država’. A nama ovdje u Bosni kaže ‘ima da ćutite’. Zato što je to neki eksperiment stranaca”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, srpsko nacionalno pitanje je kompleksno, ali smatra da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio to pitanje postaviti ponovo, jer je bilo potpuno izgubljeno.

“Većina Srba se pomirila sa tim da je to konačno i završeno i da će samo jednog dana verifikacija Kosova biti izvršena. Postojala je snažna, politički organizovana struktura na sjeveru Kosova, koja je tu egzistirala, ali je ogroman pritisak Zapada doveo do urušavanja te strukture. Mislim da je Vučić to uspeo da postavi na dnevni red razgovora i da nema konačnog rješenja bez stava Srbije”, ocjenio je Dodik.

Uvjeren je i da Vučić vodi odgovornu državnu politiku sa silnim izazovima koje dobija svakodnevno.

“Ima onih koje ja znam i koje zna javnost Srbije, koji su zagovarali podjelu Kosova, i govorili ‘da nam je dobiti samo sever’. Ima. Oni danas zagovaraju priču da to ne dolazi u obzir. To su mali ljudi, mali političari. Nisu državnici nikada ni bili, oni su bili političari. Vučić je državnik. Oni gledaju šta samo mogu loše protivniku da učine, a državnik gleda šta može dobro za 10-15 godina da ostavi za svoju zemlju. Samo takvi mogu da vode države. Tako je i ovdje”, ukazao je Dodik.

On kaže da u Republici Srpskoj rade ono što mogu i da Kosovo neće moći da se prizna od strane BiH.

“Drugi u Bosni to žele. Muslimani [Bošnjaci] to žele, odmah bi priznali Kosovo. Ali, kada bi pomenuli Republiku Srpsku, odmah bi bili spremni da uzmu pušku. To govori da su dvolični i cinici. Ako želite da priznate Albancima na Kosovu državu, onda priznajte i Republiku Srpsku kao državu. Onda bi možda bili principijelni. Možda bi to istorijski bilo održivo”, kaže Dodik.

On smatra i da je teško govoriti o konačnom rješenju i da ono nije u njegovim rukama.

Kaže i da su stranci sve ovo vrijeme ponižavali i potcjenjivali srpski narod i srpsku državu i da neka vrsta satisfakcije mora da postoji, a da je za njega Republika Srpska od primarnog intersa.

“Republika Srpska u savezu sa Srbijom sa dijelovima koje možemo da perspektivno kontrolišemo, kao što je sjever Kosova, uz jačanje snage autoriteta srpskog naroda u Crnoj Gori, koje bi trebalo da približi Srbiji Crnu Goru, to bi bio neki konačni okvir”, smatra Dodik.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj