OSAM NADZORNIH TAČAKA: Ruska vojna policija dolazi na granicu između Sirije i Izraela na Golanu

Rusija će razmjestiti vojnu policiju na Golansku visoravan na granici između Sirije i Izraela i uspostavit će osam nadzornih mjesta, javila je u četvrtak novinska agencija Interfax, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Povezana slika

– U cilju sprečavanja mogućih provokacija protiv položaja UN-a duž “Bravo” linije, planirano je  postavljanje osam posmatračkih položaja vojne policije ruskih oružanih snaga – navodi Interfax izjavu Sergeja Rudskoja, visokog zvaničnika ovog ministarstva odbrane.

Sirijske snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu i njihovi ruski i iranski saveznici uglavnom su porazili antivladine pobunjenike u jugozapadnoj Siriji, dovodeći vladine snage bliže granici s Izraelom.

Mogućnost da iranske snage i pripadnici libanske šiitske milicije Hezbollah dođu u blizinu granice izazvala je upozorenja Izraela, koji smatra Iran prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Iranske snage povukle su teško naoružanje u Siriji na udaljenost od 85 kilometara od Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom, ali Izrael smatra takvo povlačenje neprihvatljivim.

Interfax također citira izjavu Rudskoja da bi se razmještaj mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni između Izraela i Sirije, koji je zaustavljen u 2012. sada mogao nastaviti.

Mirovne snage UN-a, u pratnji ruske vojne policije, danas patroliraju tom regijom po prvi put u šest godina, kazao je Rudskoj, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj