PEKING NIJE UDOVOLJIO ZAHTJEVIMA WASHINGTONA: Tramp pojačava pritisak na Kinu višim carinama

Američki predsjednik Donald Trump pojačava pritisak na Kinu kojim nastoji dobiti trgovinske ustupke predlažući višu carinu od 25 posto na uvoz iz Kine vrijedan 200 milijardi dolara, navodi se iz njegove administracije.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je rekao kako je Trump naložio povećanje s prethodno predloženih 10 posto carine jer je Kina odbila udovoljiti zahtjevima SAD-a i nametnula protucarine na američke robe.

“Povećanje moguće stope dodatne carine trebalo bi osigurati administraciji dodatne mogućnosti da potakne Kinu da promijeni štetne politike i ponašanje i usvoji politike koje će voditi poštenijem tržištu i blagostanju za sve naše građane”, rekao je Lighthizer u saopćenju.

Već sedmicama nema službenih pregovora između Washingtona i Pekinga o Trumpovim zahtjevima da Kina temeljno izmijeni svoje politike prema zaštiti intelektualnog vlasništva, prijenosu tehnologije i subvencioniranju visokotehnoloških industrija.

Razmatranje pregovora

Dva dužnosnika Trumpove administracije rekli su novinarima u zajedničkom telefonskom razgovoru da je Trump otvoren za komunikaciju s Pekingom te da u neslužbenim razgovorima dvije zemlje razmatraju jesu li mogući “plodni pregovori”.

Viša carina bi se, ako se primijeni, odnosila na popis roba u vrijednosti od 200 milijardi dolara koje je odredio američki trgovinski predstavnik prošli mjesec kao odgovor na uzvratne carine Kine na početni krug američkih carina na 34 milijarde dolara vrijedne kineske elektroničke dijelove, mašine, auta i industrijsku robu.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj