TRAMP ZVANIČNO UVEO SANKCIJE CIJELOM SVIJETU! Najavio carine na aluminij i čelik Turskoj pa dobio odgovor od Erdogana: Kamatni lobiji neće profitirati preko leđa turskog naroda

Američki predsjednik Donald Tramp je današnjim potezom praktično uveo ekonomske sankcije ili ‘protumjere’ gotovo cijelom svijetu. Nakon što je povećala carine na uvoz proizvoda iz EU, Kine, Japana te odustala od bescarinskog ugovora sa zemljama pacifičke regije, Trampova administracija je uvela dodatne sankcije Moskvi i Teheranu, a sada se okomila na Tursku. Naravno iza svih šizofrenih poteza administracije u Washingtonu krije se mnogo drugih razloga od onih koji se zvanično navode u šturim saopćenjima i Trampovim tweetovima.

Slikovni rezultat za Erdogan vs trump

– Upravo sam ovlastio udvostručenje carina na čelik i aluminij prema Turskoj, jer njihova valuta, turska lira, jako devalvira prema našem vrlo jakom dolaru! Carina na aluminij će sada iznositi 20%, a na čelik 50%. Naši odnosi s Turskom nisu nikako dobri u ovom trenutku – napisao je Tramp na Twitteru.

Također, treba dodati da je samo danas turska lira devalvirala nevjerovatnih 12 posto u očekivanju nametanja dodatnih carina od SAD. Inače, dodatne carine koje uvodi Amerika Turskoj samo su nastavak loših odnosa koji su kulminirali prije nekoliko dana zbog nepuštanja na slobodu američkog pastora Endrjua Bronsona (Andrew).

Međutim briga za evangelističkog pastora kao razlog za sankcije  tek je predstava za javnost, budući je Turska zvanično odbila povinovati se američkim sankcijama Iranu, prateći na taj način satav Evropske unije, kojoj se Ankara ubrzano približava dok, sa druge strane, traži zajednički jezik sa Moskvom po pitanju Sirije.

Erdogan odbio uvesti sankcije Iranu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je prije nekoliko dana da se protivi prekidanju ekonomskih odnosa sa Iranom. Govoreći u Ankari, Erdogan je rekao da je protivno nazavisnosti jedne države da prekine odnose sa susjedom i strateškim partnerom jer to zahtijevaju SAD, prenio je AP.

Turska je uvezla tri miliona tona sirove nafte iz Irana u prva četiri mjeseca 2018. godine, što čini 27 odsto ukupnog uvoza energenata. Erdogan se zapitao: – Ko će zagrijati moju zemlju preko zime, stavljajući do znanja koliko je značajan i iranski gas za Tursku.

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je u maju da će se povući iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovo uvesti sankcije toj zemlji. Njegova administracija je zaprijetila zemljama koje ne prekinu da uvoze naftu od Irana do početka novembra da će im uvesti sankcije. Prve mjere protiv Turske su očigledno poranile.

Kupovina S-400 i pristupanje BRICS-u

Tome treba dodati zabrinutost Washingtona koji je nakon poraza u sirijskom ratu zaključio da polahko gubi utjecaj na Bliskom istoku. Turska se trenutno nalazi u trilateralnoj komisiji koja se bavi pitanjem pomirenja i povratka u Siriji, zajedno sa Rusijom i Iranom.

Također, najava kupovine sistema S 400 od Rusije, uz prvu nuklearnu elektranu koju gradi Moskva u Turskoj, dovodi nas do novih razloga za sankcije. Kulminacija nezadovoljstva Washingtona dešava se nakon što je Turska i zvanično zatražila da se pridruži organizaciji BRICS-u.

Turska povukla zlato iz SAD-a

Centralna banka Turske je tokom 2017. godine povukla sve zlatne rezerve iz američkih Federalnih rezervi, piše Capital. Navode i da je turski list Hurijet pisao da je odluka o povlačenju zlatnih poluga donesena zbog pogoršanja odnosa Ankare i Washingtona po više regionalnih i bilateralnih tema.

Sistematsko povlačenje zlata iz američkih Federalnih rezervi je počelo 2017. godine, a u SAD-u se čuvalo blizu 28,7 tona zlata. Potvrda te informacije, prema tim navodima, nalazi se i u zvaničnom izvještaju Centralne banke iz aprila mjeseca ove godine.

Erdogan: Kamatni lobiji neće profitirati preko leđa turskog naroda

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako je njegova zemlja suočena sa valom umjetne finansijske nestabilnosti, iako na ekonomskom planu nema nikakvih problema. Podvukao je kako kamatni lobiji neće profitirati preko leđa turskog naroda.

Tokom obraćanja dotakao se i kretanja kursa turske lire i aktuelnih negativnosti na polju ekonomije. Erdogan je pozvao građane Turske da razmijene ušteđevine u stranim valutama kako bi spasili pad turske lire (TL).

-To je naša nacionalna borba. To će biti odgovor našeg naroda onima koji su protiv nas pokrenuli ekonomski rat. Zbog toga, odgovorimo im domaćom valutom. Sve devize, dolare, eure, zlato, dođite i razmijenite za domaću valutu. Na taj način ćemo im kao narod dati najbolji odgovor – kazao je Erdogan, dodajući kako je tursko jedinstvo najbolji i najveći odgovor koji se može dati Zapadu.

Naglasio je također kako je vrlo jasno da negativnosti na ekonomskom planu koje su aktuelne u posljednjem periodu, imaju jednu potpuno drugu dimenziju.

-U vrijeme kada Turska ni na makroekonomskom planu, ni u snazi proizvodnje, broju zaposlenih, ni u bankarskom sistemu nema nikakvih problema, mi smo suočeni sa valovima umjetne finansijske nestabilnosti. Kao razlozi ovih napada prikazuju se sitna neslaganja, a zapravo je vrlo jasno da su razlozi svega ovoga potpuno drugačiji – kazao je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska zemlja koja nastoji da sa svim zemjama razvija saradnju u oblastima u kojima postoje zajednički interesi, a u oblastima gdje se interesi sučeljavaju, trudi se da takvi nesporazumi budu riješeni kroz pregovore. Kako je rekao, niti jednoj zemlji koja Tursku želi na podal način skučiti u ćosak, takvo nešto neće biti tolerisano.

-Narod koji se ne plaši tenkova, aviona i topova, niko ne može zaplašiti promjenama u vrijednosti valute. Oni koji tako misle, nisu upoznali ovaj narod – poručio je Erdogan, te dodao: “Oni koji zbog sitnih računa gube naklonost Turske, grdno će se kajati. Kamatni lobiji neće profitirati preko leđa turskog naroda.”

SAD-u ostao samo usamljeni Izrael

Sve ovo znači kako SAD trenutno na Bliskom Istoku kao jedinog potencijalnog partnera  imaju Izrael. Koliko su usamljene u svom prijateljstvu sa Izraelskom državom najbolje svjedoči glasanje u Skupštini UN-a kojim je cijeli svijet izrazio protivljenje prenošenju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda, 128 su glasale za rezoluciju kojom se osuđuje odluka koju je 6.decembra 2017.  objavio Donald Tramp o Jerusalemu, protivno od tradicionalnog američkog stajališta i konsenzusa međunarodne zajednice.

Devet zemalja (Sjedinjene Države, Izrael, Guatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palaos i Marshallski Otoci) glasali su protiv tog teksta pokrenutog na inicijativu Palestinaca. Nakon prijetnji i pritiska Washingtona 35 zemalja je bilo suzdržano i 21 nije sudjelovala u glasanju. Prema popisu država objavljenom na internetskoj stranici UN-a.

Kako je krenuo, Tramp je na pragu da žrtvuje SAD za interese koje Izrael ima na Bliskom istoku.

 

 

 

(Global CIR)

 

 

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Rasturio je Ameriku koja budala !

    Reply

Komentiraj