ŽRTVE SPECIJALNOG RATA I AMERIČKIH SANKCIJA! Migranti iz Venecuele preplavili Ekvador, proglašeno vanredno stanje

Ekvador je proglasio izvanredno stanje na prostoru tri provincije zbog iznimno velikog dolaska migranata iz Venezuele. Kažu da migranti u sve većem broju dolaze iz Venezuele, prelaze Kolumbiju te bježe dalje prema Ekvadoru i drugim zemljama. Naravno, radi se o preuveličavanju cifara kako bi se još više povećao pritisak na Madurovu vladu u Karakasu koja se bori sa teškom ekonomskom krizom izazvanom američkim sankcijama i vještačkim padom cijena nafte.

Situacija u Venzueli je i politički vrlo napeta – na predsjednika Nicolasa Madura prije nekoliko dana pokušan je atentat i to eksplozivnim dronovima. Atentat nije uspio, no dodatno je povećao napetosti i krizu u zemlji. Pojedini opozicijski aktivisti već su uhićeni zbog saradnje sa grupama koje su organizovale atentat. Situacija u Venecueli poprima sve elemente pozornice za unutarnje sukobe i pučeve karakteristične za Latinsku Ameriku, a koje orkestrira administracija u Washingtonu.

Dosta migranata koji odlaze iz Venecuele su politički protivnici aktuelne vlade ili su pak zagovornici američke dominacije nad Latinskom Amerikom te su kao takvi otvoreno ili tajno radili na rušenju valde, ali to nećete naći u američkim medijima. Korporativni mainstream mediji savjetuju Amerikance da pogledaju inflaciju i redove za hranu u Venezueli, a zatim ponavljaju sve same klišee koje smo mogli slušati u osnovnoj školi o tome kako “Socijalizam jednostavno ne radi.”

Cijene nafte kao oružje

U stvarnosti, milioni stanovnika Venezuele  osjetili su da su se njihovi životni uvjeti vidno popravili kroz proces ‘Bolivarske revolucije’. Problemi koji opterećuju venecuelansko gospodarstvo nisu nastali zbog neke inherentne greške u socijalizmu, već  su rezultat  umjetno izazvanih niskih cijena nafte i sabotaža od strane snaga neprijateljski nastrojenih prema revoluciji.

Sin predsjednika Ronalda Regana, Michael,  tvrdio je da je Obama namjerno snizio cijene nafte ne samo da oslabi venecuelansko gospodarstvo, već i zbog pritiska i ostvarivanja utjecaja na prilike u Rusiji i Iranu. On se 2014. pohvalio kako je njegov otac učinio istu stvar tokom 1980-ih sa SSSR-om:

“Prodaja nafte bila je izvor bogatstva Kremlja, moj otac je pridobio Saudijce da preplave tržište jeftinom naftom. Niže cijene nafte devalvirale su rublju, uzrokujući da SSSR ‘ode u stečaj’, što je dovelo do perestrojke i Mihaila Gorbačova te raspada Sovjetskog carstva. ”

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj