AMERIČKI SUD OSUDIO MONSANTO, BAYER TVRDI: ‘Ne postoje dokazi za to da je ovaj proizvod štetan’

Farmaceutska tvrtka Bayer ocijenila je u subotu da je glifosat “siguran i nekancerogen”, nakon što je američka porota u petak osudila Monsanto jer nije obavijestio o opasnosti svojeg herbicida Roundupa koji sadrži glifosat.

“Na osnovi znanstvenih dokaza, regulatornih procjena na svjetskoj razini i desetljeća praktičnog iskustva korištenja glifosata, Bayer ocjenjuje da je glifosat siguran i nekancerogen”, izjavio je glasnogovornik njemačke tvrtke, novi vlasnik američkog agrokemijskog diva Monsanta.

Odšteta za vrtlara

Porota na sudu u San Franciscu u odluci bez presedana osudila je Monsanto na isplatu gotovo 290 milijuna dolara odštete 46-godišnjem američkom vrtlaru Dewayneu Johnsonu oboljelom od raka.

Bayer je objasnio da je “odluka suda u suprotnosti sa znanstvenim zaključcima po kojima ne postoji nikakva veza između korištenja glifosata” i bolesti Johnsona.

Johnson (46) je tražio više od 400 milijuna dolara ocjenjujući da su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma te da je multinacionalna kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost.

“Primio sam puno podrške od početka te afere, molitvi i energije od ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je puno veći od mene. Nadam se da će ta odluka svratiti nužnu pozornost na problem”, reagirao je Johnson na konferenciji za tisak.

‘Žao nam je, ali to nije uzrok’

“Porota je u krivu”, izjavio je novinarima potpredsjednik Monsanta Scott Partridge pred sudom.

“Izražavamo žaljenje Johnsonu i njegovoj obitelji. Današnja odluka ne mijenja činjenicu da 800 znanstvenih studija i zaključci američke agencije za zaštitu okoliša, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svijetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dewaynea Johnsona”, tvrdi tvrtka.

Johnson je radio kao vrtlar i podvornik u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja okoliša često je koristio Roundup, herbicid koji sadrži glifosat.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj