ŽIVOT SE VRAĆA U SIRIJU: Palmira spremna za prijem turista već sljedeće godine

Sirijska Palmira bit će spremna da primi turiste na ljeto 2019. godine, saopštio je novinarima guverner provincije Homs Taljalj Barazi.

Povezana slika

„Sada vlasti imaju projekat za obnovu celokupne štete starog grada Palmire. Imamo, također, velike prijedloge svjetskih država za obnavljanje artefakata i historijske vrednosti Palmire. Pretpostavljam da će do ljeta 2019. godine Palmira biti potpuno spremna za prijem turista“, rekao je Barazi.

Prema njegovim riječima, pomoć su ponudili Unesko, Rusija, Poljska, Italija i druge zemlje te ustanove, kao i evropske nevladine organizacije. „To je svjetska historija i ona ne pripada samo Siriji“, dodao je on.

Barazi je, takođe, rekao da će restauracija historijskog centra sirijskog grada Homsa, koji su razorili teroristi, početi ove godine. On je naveo da su centar Homsa do maja 2014. godine držali teroristi.

„Desetog maja 2014. godine oni su napustili grad i ostavili za sobom ogromnu štetu. Dan nakon povlačenja terorista dozvolili smo civilima koji su napustili svoje domove da se vrate u stari grad. Sirijske vlasti su odmah obezbijedile nadoknade u iznosu od 40 odsto od štete koju su nanijeli teroristi“, rekao je Barazi.

U centru starog grada nalazi se 13 crkava, a jedna od njih izgrađena je 51 godinu poslije Hristovog rođenja. Glavna džamija u gradu je El Kabir.  Prije tri godine počela je restauracija Centralne pijace starog Homsa, koja je osnovana prije više od 2.000 godina.

„Njena restauracija će biti potpuno završena u maju 2019. godine. Trgovci i biznismeni su se vratili ovdje prije dvije godine. Pretpostavljamo da će se ovde vratiti više od 4.000 trgovaca“, rekao je Barazi.

 

1,5 miliona raseljenih i izbjeglih vraćeni kućama

Blizu 300.000 izbjeglica, koje su napustile Siriju tokom rata, vratilo se iz inostranstva u svoju zemlju, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev iz ruskog Nacionalnog centra za odbranu.

„Više od 1,2 miliona interno raseljenih lica vratilo se u svoje domove u Siriji tokom protekle dvije i po godine, pri čemu se iz inostranstva vratilo do 300.000 izbjeglica“, rekao je Mizincev na sastanku Zajedničkog koordinacionog centra, koji su osnovali ruska ministarstva odbrane i inostranih poslova radi lakšeg povratka izbjeglica u Siriju.

Prema riječima Mizinceva, najintenzivniji proces povratka izbjeglica je na libansko-sirijskoj granici, budući da se samo tokom prošlog mjeseca više od 6.500 Sirijaca vratilo iz Libana u svoje domove.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj