EU, TURSKA, RUSIJA I KINA TREBAJU RADITI ZAJEDNO PROTIV TRAMPA! Francuski diplomata: Trampovi potezi štete Evropi, Turska je važan partner

Marc Finaud, glavni savjetnik Centra za sigurnosne politike u Ženevi, reagovao je na izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa o turskoj ekonomiji, naglasivši da se nikada ne smije zaboraviti da je Turska veoma važan saveznik u okviru NATO saveza.

Finaud: Turska je važan saveznik u okviru NATO-a

“Ne možete protiv članice NATO-a koja je od ključnog značaja i veoma važnog saveznika pokrenuti jednostrani pritisak, poduzeti jednostrane mjere i uvesti sankcije”, rekao je Finaud u razgovoru za AA.

Istakao je da Turska, Rusija, Kina i ključne zemlje u Europi trebaju zajedno djelovati protiv Trumpove administracije, oštro kritikujući i Trumpove izjave putem društvene mreže Twitter usmjerene prema Ankari.

“To su vrlo nespretne izjave koje će dodatno povećati pritisak u regionu. Apsolutno nema potrebe za eskalacijom napetosti na ovaj način”, kazao je Finaud koji je u bogatoj karijeru obnašao i važne funkcije pri Ministarstvu vanjskih poslova Francuske.

Osudio je i dodatne carine koje je Trump uveo Turskoj na čelik i aluminijum, napominjući da se radi o jednostranim politikama i upotrebi sile umjesto traganja za zajedničkim rješenjima za postojeće probleme.

Francuski diplomata je istakao da se u trgovini treba voditi prvenstveno pravilima konkurencije, dodajući da je Trumpova politika u tom smislu potpuno pogrešna.

“Najbolje rješenje su pregovori u multilateralnim okvirima”, kazao je Finaud, dodajući da se stoga problemi trebaju rješavati unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

“Čak i ako imate neki problem, potrebno ga je multilateralnim pristupom rješavati unutar Svjetske trgovinske organizacije. Iako SAD posjeduje nuklearno oružje, to svakako nije najbolji pristup”, rekao je glavni savjetnik Centra za sigurnosne politike.

Komentarišući odluku Trumpa prema kojoj se SAD u maju povukao iz iranskog sporazuma, Finaud je istakao da jednostrani embargo protiv Irana nije imao efekta ni ranije u prošlosti, upozoravajući da će Trumpove jednostrane sankcije Iranu prvenstveno štetiti SAD-u i europskoj ekonomiji.

“Osim toga, vjerovatno će ruske i kineske kompanije imati koristi od povlačenja europskih kompanija iz Irana”, ocijenio je Finaud.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj