REAGOVALA BIJELA KUĆA: Naše carine su radi nacionalne sigurnosti, a turske su represija!

Bijela kuća je u srijedu ocijenila kao “razočaravajuće” povećane turske carine na američku robu, uvedene kao odgovor na novi zahtjev za hitno puštanje na slobodu američkog pastora Andrewa Brunsona.

“Turske carine su sigurno razočaravajuće i korak su u pogrešnom smjeru. Američke povećane carine na tursku robu su uvedene zbog interesa nacionalne sigurnosti, dok su turske represija”, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, prenosi Beta.

Među američkim proizvodima na koje se uvodi dodatna carina su automobili, alkohol, ugljen, riža i drugi, a turska Vlada navodi da će carine na američke automobile biti povećane na 120 posto, a na alkoholna pića iz SAD-a na 140 posto, prenosi AP.

Carine će se odnositi na robu vrijednu 533 milijuna dolara i predstavljaju odgovor na prošlotjednu odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da carine na uvoz iz Turske budu udvostručene – za uvoz čelika sa 25 na 50 posto, a za uvoz aluminija sa 10 na 20 posto.

U Službenom listu Turske objavljena je odluka koju je potpisao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, o uvođenju dodatnih finansijskih obaveza na uvozne američke proizvode. Dodatne obaveze su uvedene i na brojne kozmetičke, ali i brojne druge proizvode.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je istakao da odnosi Turske s “prijateljskim, bratskim” Katarom nastavljaju da se razvijaju na svim poljima.

“U ime svog naroda, zahvaljujem se emiru Katara, šeiku Tamimu bin Hamadu al-Thaniju i narodu Katara što su uz Tursku”, napisao je Erdogan na zvaničnom Twitter profilu. Podsjetio je kako je u srijedu imao veoma pozitivan sastanak s emirom Katara Al-Thanijem.

Katar investira u Tursku 15 milijardi evra

“Sa Al-Thanijem, koji je u našu zemlju stigao u radnu posjetu, imao sam veoma efikasan i pozitivan sastanak”, dodao je Erdogan.

Na kraju je poručio da će Turska i Katar nastaviti sa bliskom saradnjom i u budućnosti. “Nastavit ćemo dodatno da jačamo naše odnose sa prijateljskim i bratskim Katarom u mnogim oblastima”, naveo je Erdogan.

Nekoliko sati ranije, katarski emir je najavio je da će ta zemlja vrlo brzo realizovati “investicioni paket” za Tursku u vrijednosti 15 milijardi dolara.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj