A BIT ĆE ISPLAĆEN U LOKALNOJ VALUTI?! Isporuka raketnog sistema S-400 Turskoj iduće godine

Rusija će sljedeće godine početi isporuku Turskoj svog naprednog sistema raketne odbrane S-400, objavila je agencija Interfaks navode ruske državne firme za izvoz oružja “Rosoboroneksport”.

Britanska agencija Reuters podsjeća da su SAD izrazile zabrinutost zbog toga što Turska, članica NATO, planira raspoređivanje ruskog sistema S-400. Kako navode u Vašingtonu novo oružje bi moglo da ugrozi bezbjednost nekoliko vrsta američkog naoružanja koje Turska koristi, uključujući borbene avione F-35.

Ruska agencija RIA novosti prenosi da je “Rosoboroneksport” saopštio i da će u poslovanju sa stranim trgovinskim partnerima preći na lokalne valute, umesto korištenja dolara kao platežnog sredstva.

Najmoderniji ruski raketni sistem

Ugovor o kupovini sistema S-400 potpisan je prošle godine, a navodno je vrijedan oko 2,5 milijardi dolara, što je tada potvrdio i direktor korporacije Rostek, Sergej Čemezov. Čemezov je ranije podsjetio da je Turska prva članica NATO-a koja je kupila sistem S-400.

Ruski S-400 je najmoderniji ruski raketni sistem zračne odbrane, koji je u službi od 2007. godine. Dizajniran je da uništava avione, krstareće i balističke rakete, a može se koristiti i protiv kopnenih meta.

Sistem istovremeno preuzima do 36 ciljeva, a domet pogodaka cilja je do 400 kilometara, na visini do 30 kilometara.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj