LOVCI NA NACISTE UHVATILI JOŠ JEDNOG: Danas ima 95 godina, a cijeli život je lagao o tome gdje je bio 1943.

95-godišnji Jakiw Palij, za vrijeme Drugog svjetskog rata radio je kao stražar u nacističkom radnom logoru Trawniki, podlogoru koncentracijskog logora Majdanek. Jakiw je pobjegao 1949. godine u SAD, pri čemu je američkim imigracijskim službenicima prešutio svoju ulogu u ratu slagavši da je radio na farmi i u tvornici, piše CNN.

Palij je 1957. postao je državljanin SAD-a, a tek 2001. godine Palij je priznao da je 1943. godine radio i trenirao u logoru Tawiniki, kada je 6000 židovskih zatvorenika logora ubijeno. Nakon dosta godina diplomatskih natezanja, konačno je deportiran u Njemačku.

Zatvaranje posljednjeg aktivnog slučaja iz nacističkog razdoblja

Prema izjavi za javnost Bijele kuće, za vrijeme nacističke službe, Palij je sudjelovao u sprječavanju bijega zatvorenika te tako doprinio tragičnom masakru nad Židovima u logoru. S druge strane, Palij negira optužbe i tvrdi da je bio primoran raditi za naciste.

Zahvaljujući jednom od najboljih lovaca na naciste, Eliju Rosenbaumu i njegovom timu, uhićenjem Palija zatvoreno je posljednje poglavlje lova na naciste posebnog odjela Ministarstva pravosuđa u SAD-u za ljudska prava i posebne progone, budući da je Palijev slučaj bio jedini aktivni slučaj iz nacističkog razdoblja.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj