OVAKVIM ODNOSOM ZAPAD USMJERAVA TURSKU KA ISTOKU! Izetbegović: Bojim se da to neće biti od koristi ni Zapadu, ni Turskoj, a time ni BiH!

Turci su ponosan narod i na pritisak reaguju prkosno. Imaju povjerenje u Erdoganovo liderstvo i pratiće njegovu viziju u odbrani nacionalne ekonomije i valute, istakao je Izetbegović u izjavi za Anadolu Agency (AA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da turski narod ima povjerenje u liderstvo predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i pratiće njegovu viziju u odbrani nacionalne ekonomije i valute.

“Turci su ponosan narod i na pritisak reaguju prkosno. Imaju povjerenje u Erdoganovo liderstvo i pratiće njegovu viziju u odbrani nacionalne ekonomije i valute”, istakao je Izetbegović u izjavi za Anadolu Agency (AA).

Preusmjeravanje Turske na druge političke blokove

Na upit o razlozima privremenog pada vrijednosti turske lire, Izetbegović je naveo kako “postoje razlozi koji su izrečeni, i oni drugi koje možemo nagađati”.

“Jačanje Turske i njenog lidera očigledno smeta mnogima. Žao mi je što zapadne zemlje imaju ovakav odnos prema Turskoj, što traže razloge za nesaradnju, jer turski narod već stoljeće pokušava uspostaviti prijateljstvo sa Zapadom. Bojim se da će ovakav odnos Tursku usmjeriti ka Istoku, u neke druge političke blokove. Bojim se da to neće biti od koristi ni Zapadu, ni Turskoj, a time ni BiH koja je vitalno zainteresirana za dobre odnose Zapadnih i islamskih zemalja”, rekao je Izetbegović.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom

Novi Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, smatra Izetbegović, dodatno će pojačati i stabilizovati odnose dvije zemlje u toj oblasti saradnje.

“Trgovinski odnosi su odlični, a novi Sporazum o slobodnoj trgovini će ih dalje pojačati i stabilizovati”, poručio je Izetbegović.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nedavno, također, izrazio zabrinutost činjenicom da ‘Zapad usmjerava Tursku ka Istoku’, a to kako i sam kaže ‘neće biti od koristi ni Zapadu, ni Turskoj, a time ni […]

Komentiraj