OŠTETIT ĆE KREDITNI REJTING RUSIJE! Od ponedjeljka startuju nove američke sankcije Moskvi

Američke sankcije protiv Rusije stupit će na snagu u ponedjeljak, saopćila je američka administracija, dodajući ih nizu ekonomskih kaznenih mjera uvednih Moskvi u posljednje vrijeme.

USA, Columbia, Washington DC, Capitol Building

Nove mjere, čije su detalji objavljeni u obavijesti u Saveznom registru, poništit će pomoć Rusiji i prodaju nekih vrsta naoružanja, oštetit će kreditni rejting zemlje i onemogućit će joj izvoz osjetljivih roba i tehnologija iz vojnog domena.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će nove sankcije samo pojačati napetosti između dviju zemalja, prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

Iako američki predsjednik Donald Trump često tvrdi kako želi bolje odnose s Rusijom, veze Washingtona i Moskve pale su na najnižem nivou od Hladnog rata zbog američkih optužbi o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, kao i nesuglasicama oko ruske aneksije Krima 2014. godine i uloge Rusije u srijskom ratu.

Trumpova administracija objavila je 8. augusta planove uvođenja posljednjih sankcija zbog, kako State Department navodi, ruskog korištenja nervog agensa “novičok” protiv bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji u martu, prenosi agencija Reuters.

 

(Global CIR/Agencije) 

Komentiraj