PODRŠKA KOLEGA: U Banjoj Luci protesti zbog napada na novinara BN televizije

Brojni banjalučki novinari i građani okupili su se danas u blizini Palate predsjednika Republike Srpske u znak protesta zbog sinoćnjeg brutalnog napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

“Da li metalne šipke, kojim je pretučen Kovačević, znače da će tako svako proći ko pošteno radi svoj posao”, rekao je novinar Milorad Milojević, obraćajući se okupljenima u ime novinarske zajednice.

On je kazao da “novinari nisu protiv sistema, već za sistem, ali pravičan i jednak za sve”.

Dodao je da novinari traže slobodu govora i slobodu kretanja, te da zahtijevaju da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti.

“Od policije očekujemo izvještaj o tome kako je vođena istraga”, kazao je Milojević.

Novinar Kovačević sinoć je brutalno pretučen u banjalučkom naselju Obilećevo, ispred zgrade u kojoj stanuje, a nepoznati napadači su mu naneli teške povrede u predelu glave.

“Na dvije strane mi je glava razbijena, uho mi je skroz poderano, razvaljene su mi usne”, rekao je Kovačević, koji je hospitalizovan na Hirurgiji.

On je rekao da su ga dvojica napadača sa fantomkama na glavama čekali ispred zgrade u kojoj stanuje, a onda rasklopili šipke i počeli da ga udaraju.

Kada je počeo da poziva u pomoć, ušli su u automobil i odvezli se.

Kovačević je napadnut nakon što je na banjalučkom Trgu Krajine pratio skup “Pravda za Davida”, koji se održava svako veče od 26. marta i sa kojeg svako veče ima direktno uključenje u centralni Dnevnik te televizije.

On smatra da je to razlog zbog kojeg je pretučen.

Mladić David Dragičević (21) nestao je u noći 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrdjave Kastel.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga ubili pripadnici policije Republike Srpske.

Napad na Kovačevića osudila su novinarska udruženja u RS, predstavnici Vlade RS, kao i opozicione stranke.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj