ZANIMLJIV DETALJ: Crnadak Netanyahuu poklonio Andrićev roman ‘Na Drini ćuprija’

Unapređenje saradnje Bosne i Hercegovine i Izraela u oblasti poljoprivrede, cyber bezbjednosti, zdravstva, informacionih tehnologija bile su, između ostalog, teme razgovora ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka sa predsjednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Izraela Benjaminom Netanyahuom, javljaju agencije. 

Crnadak boravi u službenoj posjeti Izraelu, na poziv Netanyahua, a kako je istaknuto, službena posjeta ministra inostranih poslova BiH potvrda je dobre dosadašnje saradnje BiH i Izraela, kao i želje obje strane za nastavkom iste u budućnosti.

Tokom razgovora, Netanyahu je upoznao Crnadka sa najznačajnijim dostignućima Izraela u oblasti poljoprivrede, cyber bezbjednosti, zdravstva, informacionih tehnologija, te je uputio poziv za unapređenje saradnje u navedenim oblastima, odnosno za priključivanje BiH savremenim razvojnim tokovima, u kojima Izrael ima sve zapaženiju ulogu.

Crnadak i Netanyahu su tokom sastanka razgovarali i o bezbjednosnim pitanjima, borbi protiv terorizma i ISIS-a, te pitanju stranih boraca.

Zajednički su konstatovali da slučaj Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, na koje je bilo značajnih primjedbi od Ministarstva inostranih poslova Izraela, neće pokvariti odličan odnos sa Izraelom i izrazili spremnost da se u narednom periodu nastavi sa jačanjem dijaloga i saradnje.

Crnadak je Netanyahuu uručio knjigu nobelovca Ive Andrića “Na Drini ćuprija”, na engleskom jeziku.

Crnadak će 29. augusta 2018. godine, kao član delegacije Predsjedništva BiH, boraviti u službenoj posjeti Palestini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj