OVO NIJE MJESTO ZA NJIH! Novi Zeland želi ‘zabraniti’ mačke, a evo zbog čega…

Regionalno vijeće na Novom Zelandu predložilo je zabranu mačaka kako bi se zaštitile domaće životinje, piše The Guardian.

Tzv. “plan o štetočinama” zahtijeva kastraciju, čipiranje i registriranje svih domaćih mačaka, a nakon što ta mačka umre, njenim vlasnicima ne bi bilo dozvoljeno uzimanje nove mačke kao ljubimca.

Ova mjera dolazi u sklopu ambicioznog cilja Novog Zelanda da postane država bez predatora do 2050., a želi se istrijebiti štakore, lasice i oposume te vrste koje su nastale od njih. Plan je najavljen još u 2016. te navodi da navedene vrste novozelandsku ekonomiju koštaju 14,12 milijardi kuna (3,3 milijardi novozelandskih dolara) godišnje. Uz taj trošak, navodi se i da mačke ubijaju otočke ptice.

– Nismo mrzitelji mačaka, ali ovo nije mjesto za njih – objasnila je predloženu zabranu jedna od njenih zagovornica John Collins, a direktorica operacija biosigurnosti regionalnog vijeća smatra da bi ova mjera poboljšala i očuvala okoliš te pomogla na proširenju ptičje vrste.

Ipak, ova se ideja ne sviđa svim građanima. Neki su stanovnici, naime, šokirani planom te najavljuju peticiju protiv njega.

– Mačke su jedini način kojim se možemo boriti protiv glodavaca. Ako ne mogu imati mačku, postaje nezdravo da uopće živim u svojoj kući – požalila se jedna od stanovnica te je “plan o štetočinama” usporedila s policijskom državom.

– Nije čak ni riječ o regulaciji ljudi i njihovih sposobnosti da imaju mačku. Jednostavno nam govore da ih ne smijemo imati – dodala je.

Neka mjesta već imaju no-cat pravilo, odnosno zabranu držanja mačaka, a vijeće u Aucklandu razmatra plan o eutanaziranju svake nečipirane mačke koja bude uhvaćena na nekom “ekološki značajnom području”.

Dodatno, kandidat za parlament Gareth Morgan već dugo vremena predlaže istrebljivanje mačaka s Novog Zelanda kao način zaštite domaćih vrsta od “rođenih ubojica”.

 

(Global CIR/Novac.hr)

Komentiraj