VESPA ‘ELETTRICA’! Ikona na dva točka 20. vijeka uskoro će biti dostupna i sa pogonom na struju

Ikona na dva točka iz 20. vijeka uskoro će biti dostupna i sa pogonom na struju. Vespa je imala značajnu historijsku ulogu u motorizaciji Italije, pa i Europe, nakon razaranja i pustoši koje je za sobom ostavio Drugi svjetski rat. Lansirana 1946, postala je prepoznatljiv simbol posljeratne Italije, a čest je prizor na europskim ulicama i u 21. vijeku.

Osnovne dizajnerske postavke nisu se previše mijenjale, pa Vespu i danas krasi karakterističan retro dizajn. Kompanija Piaggio, koja stoji iza imena najpoznatijeg skutera, predstavila je krajem 2017. električnu varijantu, prilagođenu dobu u kome živimo, kada su alternativni pogonski sistemi sve više zastupljeni, a italijanski proizvođač sada najavljuje početak prodaje ovog modela na jesen.

Knjiga narudžbi u Europi otvara se u oktobru, a Vespa Elettrica u prodajne salone stiže u novembru.

Maksimalna snaga elektromotora koji pokreće ovaj električni skuter je 4 kW, a obrtni moment 200 Nm Kako kažu u proizvođaču, verzija na struju imat će superiorne performanse u odnosu na konvencionalnu varijantu sa motorom od 50 kubika.

Vespa Elettrica može da pređe oko 100 km sa punim baterijama. Da bi se baterije ponovo napunile do maksimuma, potrebno je 4 sata punjenja na običnoj kućnoj utičnici.

Piaggio je saopštio da je očekivani vijk trajanja baterija 10 godina. Osim toga, kompanija je iznjela i podatak da će nakon 1.000 ciklusa punjenja kapacitet baterija iznostiti 80% početnog kapaciteta, što znači da će i autonomija u vožnji nakon tog perioda biti smanjena na 80-ak km.

Cijena će biti poznata uoči početka prodaje, a očekuje se da će Vespa Elettrica svakako biti skuplja od modela na benzin.

 

 

(Global CIR/B92)

Komentiraj