VUČIĆ NEOČEKIVANO PRONAŠAO ISTOMIŠLJENIKE: SDP i velikosrpski krugovi jedini protiv principa nepovredivosti granica

Proteklih nekoliko dana u regionalnoj političkoj javnosti bilo je u znaku inicijative predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tzv. demarkaciji između Srbije i Kosova, odnosno o razmjeni teritorija piše SB.

Sama ideja, koja je svojevrsna kulminacija “unutrašnjeg dijaloga” o Kosovu, predstavlja zapravo očajnički izraz vlasti Srbije i srpskih krugova da, nakon dugogodišnje farse po pitanju Kosova, sačuvaju barem dio te nekadašnje srbijanske pokrajine.

Nesrazmjer između još uvijek živih velikosrpskih aspiracija Vučićeve vlasti i njene realne snage pokazao je niz reakcija regionalnih lidera, koji su izrazili jedinstven stav – da nikakvih promjena granica ne može biti.

Premijeri Hrvatske i Crne Gorde Andrej Plenković i Duško Marković, te Šefik Džaferović, u ime Parlamentarne skupštine BiH i Denis Zvizdić u ime Vijeća ministara BiH poslali su jasnu i jedinstvenu poruku, koja je dodatno osnažena stavom njemačke kancelarke Angele Merkel, te vlada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, putem njihovih ambasada u regionu.

Ta složna reakcija stubova međunarodne zajednice poništila je ekspresno pokušaje paraobavještajnih krugova da plasiraju priču da Evropska unija podržava ideju razmjene teritorija i promjene granica

Nakon što je ostao usamljen u svojoj inicijativi, Aleksandar Vučić je sa uobičajenom dozom samosažljenja povukao svoju ideju, a iza čega stoji poruka da su tobože “svi protiv Srba”, te da ona u regionu i na Zapadu nema iskrenih prijatelja.

U suštini, po pitanju principa nepovredivosti granica – velikosrpski krugovi i nemaju prijatelja ni na Zapadu, ni u regionu, osim Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i njenog političkog naslijeđa po ovom pitanju.

SDP je svojevremeno, kroz djelovanje svojih poslanika na čelu sa Denisom Bećirovićem, pokušao zaustaviti ratifikaciju sporazuma o granici između BiH i Crne Gore,  kroz populističku inicijativu o Sutorini.

Šutnja, koju SDP i njihovi kandidati imaju po pitanju te njihove inicijative, dovoljno govori o političkom amaterizmu i naivnošću, koja graniči sa izdajom državnih interesa, koja se krila iza nje.

Naime, jedini konkretan efekat te SDP-ove inicijative o Sutorini bio je mogućnost započinjanja graničnog spora dvije zemlje, što bi automatski značilo zaustavljanje NATO puta BiH i Crne Gore, što je bio cilj velikodržavnih krugova i njihovih političko-obavještajnih pokrovitelja iz Rusije, koji se opravdano smatraju kreatorima te inicijative. Cilj je bio da se BiH “sveže” za Sutorinu i međunarodno izolira, na način na koji je Srbija “svezana” uz Kosovo.

To je bIo prvi slučaj u bh. politici da je neka od političkih opcija, koje se predstavljaju kao probosanske, zapravo napustio princip nepovredivosti granica međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, sa kojima smo primljeni u UN. Do tog trenutka jedino su sljedbenici velikodržavnih projekata iz Zagreba i Beograda dovodili u pitanje međunarodno priznate granice BiH, a šta je bio razlog SDP-ovom napuštanju tog probosanskog principa – da li amaterizam, naivnost ili infiltriranje – još nije otkriveno.

U aktuelnoj raspravi o granicama na Balkanu, SDP je jedina opcija koja nije iznijela stav o nepovredivosti granica međunarodnog priznanja BiH, što je najvažnije političkog pitanje. Odsustvo stava po tom pitanju, ili odsustvo transparentnosti stava koji ima SDP po pitanju nepovredivosti granica – predstavlja novi fenomen u bh. politici.

SDP kao stranka, koja se postavlja kao stub lijevih i građanskih opcija u BiH, mora iskazati jasan i transparentan stav po pitanju (ne)povredivosti granica međunarodnog priznanja BiH, kao fundamentalnog političkog pitanja, jer svaka dalja šutnja baca još veći trag sumnje na njihove političke pretenzije i mogućnost da je ta politička organizacija istrgnuta od kontrole svog autentičnog članstva i poslata instrumentom provođenja nedobronamjernih politika prema Bosni i Hercegovini pod krinkom populizma.

 

(Global CIR/Slobodna Bosna)

1 Komentaron this Post

  1. Princip nepovredivosti granica znači da je Kosovo i dalje dio Srbije, a to znači da su Kina, Rusija, Indija i više od pola svijeta ti koji ga poštuju, dok su ti “regionalni lideri” koje navodite (a u realnosti mali američki sateliti), i Angela Merkel oni koji ga krše.

    Reply

Komentiraj