DODIK SE UZDA U TRAMPA I VIŠEGRADSKU GRUPU! Tokom Trampovog drugog mandata RS će steći nezavisnost, Angela Merkel više nije moćna kao nekada – EU će se raspasti!

Bosna i Hercegovina mora da se vrati u svoj dejtonski okvir, onako kako to piše u Ustavu, a ne kako su neki željeli. Mi ćemo se zalagati za to – rekao je Dodik za RTRS u specijalnoj emisiji “Predsjednik govori”.

EU ne treba biti naš cilj

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je rezolucijom NRSR o vojnoj neutralnosti jasno definisan stav Srpske o članstvu u NATO.

– NATO je nas bombardovao, samo na područje Romanije bačeno je 3.000 tona osiromašenog uranijuma. Šta vi to nama nudite? Da budemo poltroni? Ako mi biramo, biramo vojnu neutralnost – rekao je Dodik.

On je dodao da se treba razvijati u regionalnom smislu, te da pored zapada treba poštovati i Rusiju.

Ja sam uvjeren da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica. Ja ne tvrdim da EU ne treba da bude naš cilj, ali na evropskom putu želimo da budemo vidljivi. Sada nijedno evropsko pitanje ne može biti dogovoreno na nivou BiH bez naše saglasnosti – rekao je Dodik.

Donald Trump će, prema Dodikovom mišljenju, uzrokovati nezavisnost RS-a i to u njegovom drugom mandatu. Dodik kaže kako američki predsjednik Trump želi da Evropska unija nestane. Smatra kako Angela Merkel više nije moćna kao nekada, a da na politiku Brisela jako utječe stav zemalja sa istoka EU, odnosno članica Višegradske grupe.

Predsjednik RS-a je kazao poštuje Vladimira Putina te da bi volio da posjeti BiH, odnosno RS. On se dotakao i sukoba “civilizacija rekavši” kako je on aktuelan i da su nekadašnji historičari bili upravu najavivši takav rat.

Što se tiče migrantske krize, Dodik bi sve riješio deportacijama izbjeglica i ekonomskih migranata iz Bliskog istoka, prenosi Slobodna Bosna.

Dodik je naglasio da je u periodu kada je stvarana Republika Srpska, primarni cilj bila nezavisna država.

Politički motiv i danas je nezavisna država, ali moramo biti svjesni okolonosti – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska država srpskog narod i drugih koji u njoj žive.

– Bosna i Hercegovina nije moja država – naglasio je on.

Predsjednik Srpske je istakao da je Republika Srpska jedina političko-teritorijalna struktura na području BiH koja može samostalno da opstane.

DODIK NA SVE PRISTAO, A NIŠTA NIJE DOBIO! Izetbegović ispričao kako je nadigrao Dodika uz malu pomoć Angele Merkel

O zabrani ulaska ruskom piscu Prilepinu u BiH

– Prilepin je srpski prijatelj. Trebalo je da učestvuje u važnom događaju, ali mu je neko zabranio ulazak, a nas niko o tome nije obavijestio – naglasio je predsjednik RS.

Dodik traži odgovor na pitanje ko je Prilepinu zabranio ulazak i zašto i navodi da su srpski predstavnici u vlasti na nivou BiH morali da znaju za to.

– Ovo je na štetu ugleda Republike Srpske. Zašto to radite? Mi smo pozvali Prilepina i tražimo odgovore – rekao je Dodik i naveo da je najodgovorniji u tom lancu srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Moguć dolazak Putina u Banju Luku

Dodik je rekao da ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dolazi u Banjaluku 17. septembra na polaganje kamena-temeljca za srpsko-ruski centar. Kada centar bude sagrađen, postoji mogućnost da dođe i predsjednik Rusije Vladimir Putin, naveo je Dodik.

– Lavrov formalno dolazi u Sarajevo, suštinski u Banjaluku – rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje na čiji poziv šef ruske diplomatije dolazi u Banjaluku.

 

(Global CIR/SB)

  1. […] zemlju je posebno važan poraz evropskih populista na ovogodišnjim izborima za EP, budući da je predsjednik SNSD-a svoje secesionističe težnje gradio upravo na krilima ideje o tzv. Evropi nacija… koja ne bi bila nimalo prijateljski nastrojena prema BiH, a pogotovo prema […]

Komentiraj