POČELA JE NOVA ŠKOLSKA GODINA! Svečano otvorena nova školska zgrada OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Novom Travniku

Presijecanjem vrpce i prigodnim programom danas je u Novom Travniku svečano otvorena nova zgrada Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić”. Za izgradnju zgrade utrošeno je blizu 2,5 miliona KM, a sredstva su obezbijedili Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Srednjobosanski kanton, općina Novi Travnik i Turska razvojna agencija TIKA.

Svečanosti otvaranja nove zgrade škole prisustvovali su brojni predstavnici političkog i društvenog života, među kojima i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Haldun Koc, te koordinator ureda TIKA-e u Sarajevu Omer Faruk Alimci.

Za nove uspješne i obrazovane generacije

Svečano otvorenje zgrade započelo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Republike Turske, te prigodnim obraćanjima zvanica te uručivanjem zahvalnica za sve koji su učestvovali u izgradnji nove zgrade škole.

Načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo rekao je kako je najveća zasluga za današnje otvaranje nove školske zgrade ustvari zasluga roditelja i građana Novog Travnika.

– Najveća zasluga za ovo su roditelji, građani Novog Travnika, djeca su bila strpljiva da danas otvorimo ovaj novi objekat i da se stvore dobri uslovi nastave u ovoj školi – rekao je Lendo.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović rekla je kako će ova škola biti preduslov daljeg razvoja BiH.

Mislim da nije mogao biti ljepši događaj i ljepše obilježavanje početka škole od ovog danas u Novom Travniku gdje se dobija nova škola, prostor gdje će nastavnici moći da svoja znanja i vještine na pravi način prenesu novim generacijama, a nove generacije će moći na adekvatan način učiti. Dragi prijatelji, svako društvo, svaka zajednica opstaje na obrazovanju. Obrazovanje je temelj društva države i prosperiteta i želim da se zahvalim svima onima koji su prepoznali ovaj projekat i doprinijeli da se ova škola danas otvori. Očekujem da će ova škola biti rasadnik dobrih đaka, dobrih studenata i dobrih stručnjaka koji će u budućnosti graditi Bosnu i Hercegovinu – rekla je Mahmutbegović.

Omer Faruk Alimci, koordinator ureda TIKA-e u Sarajevu rekao je kako je TIKA realizovala brojne projekte u BiH, od kojih su neki i u sektoru obrazovanja, čime se stvara preduslov za nove, uspješne i obrazovane generacije.

Balkan je jedno od područja kojem se daje veliki značaj. TIKA je realizovala oko 250 projekata iz različitih oblasti, a neki od njih su svakako i u obrazovanju. Značajno je da u BiH izađu nove, obrazovane i uspješne generacije. S tim u vezi, TIKA je realizovala mnoge projekte od vrtića do univerziteta kako bi dala doprinos obrazovanju. TIKA je realizovala opremanje i izgradnju vrtića Sultan Fatih u Travniku, restauraciju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku te brojne druge projekte kojima je TIKA dala doprinos. Vjerujem da će iz ove škole izaći uspješne generacije uz doprinos nastavnika ovdje zaposlenih – rekao je Alimci.

Obrazovanje je temelj društva

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović rekao je kako svi građani BiH moraju raditi na razvijanju dobrih odnosa među narodima.

Želim da se zahvalim svima onima koji su pomogli da se izgradi ovako reprezentativan objekat u kojem će djeca imati sve uslove za rad. Obrazovanje je temelj svakog društva. Mi u Bosni i Hercegovini imamo ozbiljnih problema kada je u pitanju implementacija zakona, poput onog o osnovnom i srednjem obrazovanju i drugih zakona, jer ovo se odnosi na taj zakon. U BiH je moguće da sva djeca idu zajedno u školu, da nema segregacije i da se poštuje individualna osobenost i identitetska karakteristika svakog djeteta i mi treba da gradimo takav sistem. Put za to su zajednička nastavna jezgra i posebne grupe predmeta. Jako je važno u BiH razvijati dobre međuetničke odnose. Mi smo danas u Novom Travniku, sredini koja je izrazito multietnička i hvala Bogu da je tako, i ukoliko budemo, osim toga što smo svi u identitetskom smislu pripadnici naroda koji žive u BiH, mi svi prije svega treba da budemo Bosanci i Hercegovci – rekao je Džaferović.

Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH rekao je kako je bitno da se djeca druže i idu zajedno u škole bez podjela.

Danas smo prisustovali otvaranju prvog dana nove školske godine u BiH i otvaranju jedne prelijepe škole koja je obnovljena zahvaljujući i zalaganju Turske razvojne agencije TIKA. Bili smo ovdje sa sretnom djecom i roditeljima i nastavnicima i ovo je izuzetno lijep dan. U BiH, multietničkoj BiH, cilj je da djeca pohađaju školu pod istim krovom, da se djeca druže i mi želimo jednu takvu tolerantnu atmosferu u obrazovanju i takvu Bosnu i Hercegovinu. Želimo doprinijeti školama i obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini i sretni smo ako smo uspjeli dati barem mali doprinos – rekao je Koc.

Dodao je kako je ovakav projekat pokazatelj da prijateljstvo između BiH i Republike Turske samo jača.

Ova škola i ovaj projekat i njegovo uspješno okončanje je indikator da prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Republike Turske je takvo da će biti trajno i da će vremenom samo jačati, na još ljepšim projektima. S druge strane, ovo je i odgovor onima koji špekulišu o padu turske ekonomije i da neće uspjeti održati svoja obećanja u svojoj zemlji, ali i diljem svijeta. Ovo je najljepši način da pokažemo da to nije tačno i da jedna snažna, dinamična turska ekonomija može prebroditi sve i da će nastaviti sa ovakvim projektima, korisnim posebno za zajednicu. Tu uključujemo i infrastrukturne projekte. Za nas je Bosna i Hercegovina izuzetno važna i u našim prioritetima je da ona bude slobodna, neovisna, ujedinjena, prosperitetna zemlja koja korača ka integracijama koje je sama izabrala. Naša pomoć u tome će se sigurno ogledati i u projektima koje smo i ranije inicirali, posebno u projektima koji povezuju region i utiču na ekonomski rast, poput brze ceste Sarajevo-Beograd, gdje će u narednom periodu biti održani intenzivni razgovori o implementaciji ovog projekta – rekao je Koc.

Koc se obratio i učenicima, roditeljima i nastavnicima ove škole, te im na bosanskom jeziku poželio uspješnu novu školsku godinu, čestitao na novoj zgradi, a učenicima poželio petice, odnosno uspjeh.

Nizada Skrobo, direktorica OŠ “Safvet-beg Bašagić” Novi Travnik rekla je kako je izgradnja ove školske zgrade trajala od 2008. godine i da je uloženo oko 2.400.000 maraka.

Mi smo danas otvorili novu školsku zgradu čija je izgradnja trajala od 2008. godine. U školi imamo 530 učenika i 50 uposlenih i naši učenici i naši uposleni će dobiti savremenu zgradu. Sredstva za ovu školu su obezbijedili Vlada FBiH, Vlada SBK, naša lokalna zajednica i TIKA. Svi zajedno od temelja do krova opremili smo ovu lijepu školu – rekla je Skrobo.

Dodala je kako je veliki značaj izgradnje ove škole.

Ogroman je značaj. Mi smo dobili prelijepu zgradu, uslove dostojne učenika i čovjeka. U staroj školi, u iznajmljenom prostoru Đačkog doma gdje smo radili u podrumu, na tavanu, na pet spratova, stolarija je bila stara preko 60 godina, svaki dan je prijetila opasnost od urušavanja te se jedne godine se to i desilo, gdje su se urušili krov i plafon, te smo danas zaista presretni što smo dobili ovakvu zgradu – zaključila je direktorica Skrobo.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj