DOK TRAJU RUSKI UDARI NA IDLIB: Sirijska PVO odbila napad izraelskog vazduhoplovstva

Sirijske snage protuzračne obrane (SADF) presrele su barem pet izraelskih raketa iznad  pokrajina Hama i Tartusa, izvijestili su sirijski državni mediji. Prema izvješćima, protuzračna odbrana je također gađala izraelske mlažnjake, ali nijedan nije pogođen.

Izraelski napad je prouzročio snažnu eksploziju na području Masyafa u provinciji Hama. Izvjestiteljica tiskovne agencije SANA iz zemlje kaže da je najmanje jedna osoba ubijena, a još 12 je ozlijeđeno u napadu. SANA nije otkrila identitet poginulih i ozlijeđenih osoba.

Izraelski napad 4. septembra je uslijedio nakon još jednog bloka rata riječi između Irana te  izraelskih i američkih čelnika. Prema izraelskom ministru obrane, Tel Aviv je spreman poslati svoje vojne snage za gađanje iranskih ciljeva diljem regije. Izraelska vojska kaže da je u proteklih godinu dana gađala više od 200 iranskih ciljeva u Siriji.

Unatoč tome iranski utjecaj u Siriji i na Bliskom istoku općenito raste. Glavni razlog za to je destruktivna politika SAD-a i njezinih saveznika u Siriji, Iraku i Jemenu, što stvara uvjete za širenje alternativne moći na terenu.

Rusija ponovo bombardovala položaje militanata u Idlibu

Danas su nakon više sedmica dana napetosti, kako na terenu, tako i na političkoj pozornici, započeli intenzivni zračni napadi na položaje militanata u sirijskoj pokrajini Idlib.

Napade je započelo sirijsko vojno zrakoplovstvo, a pridružilo se i rusko. Prema izvještajima aktivista u Idlibu, ruski vojni zrakoplovi izvršili su pedesetak zračnih udara na ciljeve militanata u pokrajini. Najviše je na meti zapadni dio Idliba, grad Jisr al-Shogur te visoravan Al-Ghab.

Sirijski vojni zrakoplovi posebno su se okomili na gradić Jadariya, za koje se pretpostavlja da je jedan od glavnih uporišta Hay’at Tahrir Al-Sham, podružnice Al Qaide u Siriji, negdašnje Al Nusre.

Nakon završetka bitke za južnu Siriju, kada su pod kontrolu vlade u Damasku vraćene pokrajine Daraa i Quinetra, Idlib je postao očigledna meta Sirijske vojske.

Turski ministar odbrane primio američkog izaslanika za Siriju

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar primio je danas u Ankari izaslanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Siriju Jamesa Jeffreyja.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a neimenovani izvor iz Akarovog ureda saopćio je da je turski ministar tom prilikom upozorio zbog djelovanja terorističke organizacije PKK/PYD/YPG u regiji.

Akar je također istakao odlučnost Turske u nastavku zaštite njene sigurnosti i regionalnih interesa u skladu s međunarodnim pravom i potrebe da se regija u potpunosti očisti od terorističkih prijetnji.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj