WASHINGTON SE PREKO UKRAJINE DOMOGAO RUSKE TEHNOLOGIJE! Moskva uzalud pokušala blokirati prodaju radara koji je sastavni dio S-300 sistema

Komanda za ugovaranje američke kopnene vojske na Floridi preuzelo je 3D mobilni radarski sistem posredstvom ukrajinskog državnog preduzeća SFTC Progress, prema izvještaju ImportGenius, kompanije sa sjedištem u Arizoni, koja prati aktivnosti uvoza/izvoza kroz pomorski promet.

Radar 36D6M1-1, kojeg je razvio naučni i proizvodni kompleks Iskra u državnom vlasništvu u Ukrajini, koristi se na najmodernijim sistemima protuzračne odbrane, prenosi Defender. Glavna funkcija 3D radara je otkrivanje niskoletećih ciljeva pod aktivnim i pasivnim ometanjem.

Može se koristiti i za kontrolu zračnog vojnog i civilnog prometa. Defense Blog, prva web stranica koja donosi priču, napisala je u ponedjeljak kako će SAD analizirati sistem i vjerovatno ga koristiti za simulaciju neprijateljskog djelovanja tokom obuke.

Ruska tehnologija

Nazvan Tin Shield od NATO-a, 3D mobilni radarski sistem koristi se u varijantama ruskog sistema protuzračne odbrane S-300. Mnoge zemlje, uključujući Iran, Kinu i Rusiju, trenutno operiraju s ovim sistemom protuzračne odbrane.

Defense Blog je napisao je da je kompanija “povezana s Rusijom” pokušala blokirati posao. navodeći kao razlog kršenje prava intelektualnog vlasništva i patentna prava na tehnologiju. Poznato je da je Rusija razvila sofisticirane radarske tehnologije za svoje sisteme protuzračne odbrane, što im omogućuje otkrivanje i ciljanje aviona i projektila različitih tipova na nižim i većim visinama.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Komentiraj