ANONIMNA KOLUMNA U NEW YORK TIMESU UZDRMALA TRAMPOVU ADMINISTRACIJU! Pompeo tvrdi: Nisam autor tog teksta!

Američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je zanijekao da je autor “nesretne” anonimme kolumne objavljene u New York Timesu, koja oštro kritizira predsjednika Donalda Trampa.

“Nitko ne bi trebao biti iznenađen što je New York Times, liberalni list, napao tu administraciju i objavio taj članak”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u New Delhiju i dodao da članak nije njegov.

U uvodniku The New York Timesa pod naslovom “Ja sam dio pokreta otpora“, autor kaže kako je “amoralanost” i “impulzivnost” američkog predsjednika Donalda Trampa dovodila do loše informiranih i nepromišljenih odluka. Tramp je etiketirao anonimnog autora “kukavicom”, a novine “lažnima”. NYT se, naime, odlučio objaviti esej visokog dužnosnika Trumpove administracije čiji identitet nisu objavili.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders je u izjavi oštro kazala “da je tajanstveni pisac ‘kukavica’ koja mora prestati pisati.” New York Times je branio svoj uvodnik izjavom: “Iznimno smo ponosni da smo objavili taj ulomak, koji doprinosi značajnom vrijednošću razumijevanju javnosti o onome što se događa u Trumpovoj administraciji”, piše BBC.

‘Administrativni državni udar’

Ovo mišljenje dolazi dan prije izvadaka knjige Boba Woodwarda o Trampovoj Bijeloj kući koja sugerira da su najviši dužnosnici administracije bili uključeni u “administrativni državni udar” kako bi zaštitili naciju od predsjednika, uključujući premještanje ključnih dokumenata s njegovog stola prije nego što ih je stigao potpisati, javlja BBC.

To samo po sebi predstavlja saznanje iz ruke da je puč stvaran. Autor je izjavio da on/ona nije liberalni operativac te se slaže s mnogim ciljevima javnih politika koje administracija promovira, ali i da se ti ciljevi ostvaruju i neostvaruju unatoč predsjedniku.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.Foto: Nicholas Kamm/AFP

Što visoki dužnosnik kaže o Trampu?

Popis prljavog rublja trebao bi biti poznat svim predsjedničkim oponentima na ljevici i desnici. Neorganizirani sastanci, napromišljeno i uskogrudno ophođenje, nesposobnost da se drži odluka, antipatija prema slobodnom novinstvu i “anti-demokratske” sklonosti, javlja BBC.

Autor opisuje “predsjedništvo na dva kolosijeka” kao ono u kojem predsjednikova djelovanja, kao i pomirljiv stav prema “autokratima i diktatorima”, uključujući Kim Jong-una i Vladimira Putina, bivaju ograničena i preusmjerena od “odraslih u sobi”.

“To nije posao takozvane “duboke države”, piše autor. “To je posao stalnog režima.” Štoviše, autor kaže da su neki u administraciji šaptali o pozivanju na 25. amandman, ustavnu mogućnost po kojoj potpredsjednik i većina ministara u kabinetu mogu glasati o smjeni predsjednika koji je “nesposoban imati ovlasti i obavljati zadaće svog ureda.”

Pritisak za otkrivanjem identiteta izvora

Takav manevar je bio, sve do sad, većinom dodijeljen rubovima američkog političkog diskursa i grozničavim snovima Trumpovih najljućih protivnika. “Nitko nije želio sudjelovati u ustavnoj krizi,” kaže autor. “Učinit ćemo, ovako ili onako,  što god možemo da usmjerimo administraciju na pravi put sve do njenog kraja.”

Već je bilo riječi o agresivnom pritisku unutar Bijele kuće da se otkrije identitet izvora na koje se Woodward oslanja u svojoj knjizi “Strah: Trump u Bijeloj kući.” Timesov esej dolijeva ulje na vatru.

Trump je raspravu prenio na Twitter samo jednom riječju: “Veleizdaja?” Popratio ju je objavom na Twitteru u kojoj se pita jesu li postojali izvori ili je New York Times sve izmislio. “Ako anonimna osoba bez muda zaista postoji, New York Times, u svrhe nacionalne sigurnosti, mora ga/ju odmah predati vlasti!”

Američki predsjednik Donald TrumpFoto: Nicholas KAMM/AFP

Kako je reagirala Bijela kuća?

“Isušujem Močvaru, a Močvara mi nastoji vratiti. Ne brinite, mi ćemo pobijediti!” nadodao je.

Glasnogovornica Bijele Kuće je dodala “da pojedinac koji se nalazi iza ovog ulomka odlučio radije zavaravati nego poduprijeti propisno izabranog predsjednika SAD-a. On ne stavlja interes zemlje na prvo mjesto, nego samoga sebe i svoj ego ispred volje američkog naroda.”

“Svi ti lažni mediji će ostati bez posla” kada on završi svoj predsjednički mandat jer neće imati o čemu pisati, dodao je Tramp.

Tko je anonimni izvor?

Izvan kruga administracije, esej će potaknuti jednu od omiljenih vošingtonskih igara, pogađajući identitet nepoznatog autora. Sve otkad je “Anonymous” napisao roman “Predsjedničke boje”, kratki prikriveni fikcijski prikaz predsjedničke kampanje Billa Clintona 1992. godine, nije bilo takve misterije. Kasnije je otkriveno da je “Predsjedničke boje” napisao novinar Joe Klein.

Uzimajući u obzir da je fokus djela vođenje međunarodnih poslova, svjetla pozornice će obasjati vjerojatno najjače predsjednikovu ekipu za vanjsku politiku, Vijeće za nacionalnu sigurnost, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane.

Zasigurno će biti poziva da dužnosnik administracije otkrije svoj identitet. “Kriza našeg vremena jest da ljudi na pozicijama moći vide predsjednika koji pokazuje “sklonost autokratima i diktatorima” te “anti-demokratski impuls”, ali mu se javno ne suprostavljaju te dozvoljavaju da se to nastavi,” objavio je na Twitteru član Predstavničkog doma američkog Kongresa iz Virginije Don Beyer.

 

(Global CIR/Net.hr/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj