NAVODNO ZNAO ZA OSNIVANJE LOGORA U KONJICU: Policija u Trebinju prijavila Harisa Silajdžića za ratne zločine

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner Republike BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti na području opštine Konjic od 1992. do 1995. godine, objavila je Srna.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, Silajdžić se sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu ministra vanjskih poslova, a nakon toga do kraja 1995. godine u svojstvu predsjednika Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebića, Musale i Bradine.

U izvještaju u koji je Srna imala uvid navodi se i da je Silajdžić odgovoran što je kao visoki fukcioner Republike BiH, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih osoba učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina.

Iako je objavljen samo sa inicijalima, mediji u RS-u su objavili da se izvještaj odnosi na Harisa Silajdžića.

-Prijavljeni se sumnjiči da je kao visoki funkcioner Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine – navodi se u saopćenju Policijske uprave Trebinje.

Banjalučka ATV je javila da je Silajdžić “kao visoki funkcioner Republike Bosne i Hercegovine, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina, podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljanjima u logorima”.

U 2018. godini ova uprava je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila pet izvještaja za počinjena krivična djela ratnog zločina, protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila navedena krivična djela tokom 1992. godine na teritoriji općina Konjic i Čapljina.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj