PLANIRALI U EVROPU RADI PROMOCIJE PALESTINSKOG PITANJA: Izrael porodici Ahed Tamimi zabranio putovanja u inostranstvo

Izrael je uveo zabranu putovanja u inostranstvo za porodicu 17-ogodišnje palestinske tinejdžerke Ahed Tamimi, javlja Anadolija. Zabrana se odnosi na Ahed, njenu majku Nareman i oca Basim Tamimija.

Basim Tamimi je za Anadoliju rekao da su preko Jordana planirali putovati u Evropu, kako bi učestvovali na niz događaja koji govore o otporu palestinskog naroda i hapšenjima u Izraelu.

On je naveo da su ih palestinske vlasti obavijestile o zabrani koju je uveo Izrael, pred njihov polazak koji je bio planiran u petak.

Osam mjeseci zatvora

“Planirali smo krenuti u petak ujutro. No, Odjel za civilne poslove palestinske Vlade nas je obavijestio da je Izrael uveo zabranu putovanja u inostranstvo”, kazao je Basim Tamimi.

Palestinske vlasti nisu dale nikakve detalje o obrazloženju Izraela za uvođenje takve vrste zabrane, istakao je on.

Izraelski vojni sud u martu je osudio Ahed Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraelskog vojnika. Izraelski vojnici priveli su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. godine, prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu.

Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona privedena. Ahed Tamimi, za koju se na snimcima vidi kako udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad na njih.

Palestinska Rosa Parks

Na snimku, pored Ahed je i njena rodica Nur Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor.

Ahed Tamimi je 2012. godine u Istanbulu uručena nagrada za hrabrost “Hanzala”, zbog suprotstavljanja izraelskim vojnicima koji su privodili njenog brata.

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International je Ahed Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio “majkom modernog Pokreta za ljudska prava”.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj