(VIDEO) IGROKAZ SE NASTAVLJA! Dačić otkrio zašto Vučić podiže tenzije oko Kosova: “Jako je važno da međunarodna zajednica vidi s kakvim ludacima imamo posla”

Dva dana uoči najavljene posjete Aleksandra Vučića Kosovu i današnjih pregovora u Briselu, podignute su tenzije na liniji Beograd – Priština. Rezultat tih tenzija je odluka Vučića da se danas ne sastane sa albanskim predstavnicima, iako je to bilo planirano, a njegova najavljena posjeta Kosovu ovog vikenda i dalje je neizvjesna.

Vučić se, naime, jutros, u sedištu EK sastao sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini sa kojom je razgovarao više od dva sata, ali je otkazan sastanak sa Hashimom Thacijem i doveden u pitanje nastavak pregovora. S druge strane, konačna odluka o njegovoj posjeti Kosovu, o kojoj su mnogi govorili kao o “Vučićevom Gazimestanu” biće donijeta večeras.

Iako su poslednjih dana evropski zvaničnici širili optimizam o konačnom dogovoru Srbije i Kosova i rješenju kosovskog problema, sve se paktično zakompliciralo u roku od 24 sata, nakon što je predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji navodno zaprijetio Vučiću hapšenjem ako tokom svoje posjete Kosovu obiđe jezero Gazivode.

Tenzije na liniji Beograd – Priština počele su nakon što je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da mu je zabranjeno da uđe na Kosovo, te da je vraćen sa administrativne linije. Taj potez kosovske policije ocijenio je kao skandalozan i suprotan postignutom sporazumu. Druga strana to je, međutim, demantirala i saopćila da je Đurić dobio dozvolu, ali da nije ušao, jer je imao “svoje razloge”.

S druge strane, zbog dešavanja poslednjih dana predsjednik Srbije je naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i tajne policije, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji djeluju na teritoriji AP Kosovo, a povodom njegove posjete.

Ivica Dačić pojasnio je u Dnevniku RTS stvarni smisao ovog političkog igrokaza: “Jako je važno da međunarodna zajednica vidi sa kakvim ludacima imamo posla”.

Dodaje da je Vučić suočen sa opstrukcijom njegove posjete Kosovu i sa otvorenim prijetnjama, što pokazuje da se ne želi mirovni sporazum.

– Otvoreno mogu da kažem da u tome učestvuju i predstavnici neke zemlje i to veoma uticajne u Savetu bezbednosti UN, a nisu SAD, Rusija, Francuska ni Nemačka. Očigledno je reč o koordiniranoj akciji koja ohrabruje sve koji su na KiM protiv postizanja mirovnog sporazuma. Važno je da ljudi u međunarodnoj zajednici vide sa kakvim ludacima imamo posla – rekao je Dačić.

(Global CIR/SB/Agencije)

Komentiraj