IRAK SVE BLIŽE NOVOM SUKOBU! Iranske snage napale kamp kurdskih separatista u iračkom Erbilu, Abadi upozorava: ‘Neredi u Basri mogli bi prerasti u oružani sukob’

Broj poginulih u napadu iranskih snaga na kamp Demokratske partije iranskog Kurdistana (IKDP) u gradu Erbilu, u Kurdskoj upravi na sjeveru Iraka, povećan je na 12, više od 30 je ranjenih, dok irački premijer upozorava kako nesuglasice u Basri nakon paljevine iranskog konzulata mogu prerasti u pravi sukob.

Poginulo najmanje 12 osoba

Zamjenik direktora Ureda za zdravstvo u Erbilu Sirvan Jelal za AA je potvrdio da je u raketnom napadu poginulo najmanje 12, a ranjeno više od 30 osoba. Među poginulima su i visoki čelnici IKDP-a.

Jelal je dodao kako su ranjeni prebačeni u bolnicu te da su neki od njih u kritičnom stanju.

Lokalni mediji jutros su javili kako je izveden raketni napad na kamp IKDP-a u mjestu Koysancak, nedaleko od Erbila. Napad je izveden tokom sastanka čelnika IKDP-a. Među poginulima nalazi se i Mustada Mevludi, jedno od čelnih imena ove organizacije.

Iz IKDP je također potvrđeno da je došlo do napada, naglašeno je i kako ima poginulih i povrijeđenih, no tačan broj žrtava nije naveden. Navedeno je i kako je iranska bespilotna letjelica obavila izviđački let u ovoj regiji, nakon čega je došlo do žestokog napada.

Iranska opoziciona IKDP djeluje od 1996. godine u kampovima u gradu Erbilu. Od tog datuma do danas Iran je po prvi put izveo napad ovih razmjera.

‘Neredi u Basri mogli bi prerasti u oružani sukob’

Irački premijer Heider al-Abadi upozorio je kako bi neredi u južnom iračkom gradu Basri mogli prerasti u oružani sukob. Irački parlament vanredno je zasjedao u vezi s neredima u iračkom gradu Basri, a sastanku su, pored Abadija, prisustvovali ministar unutrašnjih poslova, odbrane i drugi ministri.

Abadi je obraćanju tokom zasjedanja istakao kako su legitimni zahtjevi demonstranata u Basri koji su nezadovoljni radom javnih preduzeća, procentom nezaposlnosti i korupcije. Abadi je naglasio kako jedan dio okupljanja u Basri ima i političku pozadinu. “Kada je riječ o demonstracijama u Basri moramo odvojiti one koji su nezadovoljni javnim uslogama i onih koji su politički motivirani. Moramo upozoriti da bi takvi nesporazumi mogli dovesti do oružanih sukoba“, kazao je Abadi.

Ministar odbrane Irfan al-Hiyali izjavio je kako pripadnici snaga sigurnoti nemaju ovlasti da otvaraju vatru na demonstrante.

Tokom protesta u Basri, koji su počeli zbog loše javne uprave, nezaposlenosti i korupcije, jučer je grupa demonstranata upala u Generalni konzulat Irana te zapalila zgradu. Iran je nakon paljenja Generalnog konzulata zatvorio prijelaz Shalamcheh na granici s Irakom, zbog protesta koji traju u južnom iračkom gradu Basri, a iz sigurnosnih razloga jučer je zatvorena i luka Umm Kasr.

Oko 80 posto iračkih naftnih rezervi nalazi se u gradu Basri, a u ovom gradu se nalaze četiri luke Al-Makil, Huz ez-Zubeir, Abu Falus i Umm Kasr. Stanovnici Basre su 8. jula ove godine započeli proteste zbog velike nezaposlenosti i loših usluga u javnim preduzećima.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj