SALVINI NEPOŽELJAN U EUROPSKOJ PUČKOJ PARTIJI! Pridružio se ‘Pokretu’ bivšeg Trampovog savjetnika: “U roku od godine dana, vidjet ćemo hoće li ujedinjena Europa još postojati ili neće”

Zamjeniku talijanskog premijera i ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju kazano je u subotu da njegova krajnje desna stranka Liga nije poželjna u Europskoj pučkoj stranci (EPP), ali on je već pristupio Pokretu, protueuropskoj populističkoj koaliciji Stevea Bannona.

EPP je savez mainstream konzervativnih stranaka i u ovom trenutku jača svoje redove pred izbore za Europski parlament iduće godine na kojima bi populističke snage kao što je Liga trebale dobro proći.

No otvaranje EPP-a Salvinijevoj stranci “u ovom trenutku…  ne dolazi u obzir, a osim toga Liga nije u skladu s našim vrijednostima, doista mislim da se neće biti ničega” u tom pogledu, rekao je europski povjerenik za proračun Guenther Oettinger u intervjuu za talijanski dnevnik La Repubblicu.

Salvini je, međutim, u petak već izabrao saveznike, sastavši se sa Steveom Bannonom, krajnje desnim bivšim savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa koji sastavlja koaliciju  europskih protuestablišmentskih stranaka, i pridruživši se njegovu Pokretu.

U intervjuu za New York Times, Bannon je rekao da će njegova organizacija sa sjedištem u Bruxellesu ponuditi “labav savez” i fizički prostor krajnje desnim populističkim čelnicima za suradnju pred europske izbore iduće godine.

U intervjuu u lipnju za Der Spiegel, Salvini je rekao da izbore 2019. smatra prilikom za rušenje postojećeg europskog poretka. “U roku od godine dana, vidjet ćemo hoće li ujedinjena Europa još postojati ili neće”, rekao je.

Liga je trenutačno najpopularnija stranka u Italiji i ima podršku više od 30 posto građana.

ZAUSTAVILI SMO MIGRANTE NA KOPNU, SADA ĆEMO I NA MORU! Orban oduševeljen: Salvini je moj heroj i saputnik, a Macron je neprijatelj!

PROGRESIVNA FRONTA: Macron poručio da je glavni protivnik Orbanu i Salviniju

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj