PAKISTAN POVEĆAO BROJ NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA: Zemlja od 193 miliona stanovnika grabi ka mjestu pete nuklearne sile svijeta

Indiji se vjerovatno neće dopasti vijesti da je njihov arhineprijatelj Pakistan na putu da postane peta najveća nuklearna sila u svijetu, dok su američki istraživači označili  ovakav razvoja događaja kao “zabrinjavajući”.

Za Sjedinjene Države i druge zemlje nuklearna sposobnost Pakistana postala je “značajna briga” – broj nuklearnih bojevih glava u posjedu ove južnoazijske zemlje povećat će se na između 220-250 do 2025. godine, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno u okviru projekta “Nuklearno informisanje”.

Projekcije Federacije američkih naučnika daleko premašuju one američke Odbrambene obavještajne agencije (DIA) iz 1999, gdje je procenjeno da će Pakistan imati 60 do 80 bojevih glava do 2020. Ako se ove prognoze ostvare, Pakistan će postati peta najveća nuklearna sila u svijetu.

Pakistan je pojačao svoje nuklearne sposobnosti na “dominaciju punog spektra”, dizajniranu da odbije ne samo nuklearne napade, već i “konvencionalni upad u pakistansku teritoriju”. Studija je vjerovatno aludirala na potencijalni upad iz Indije u planinski region Kašmira – mjesto 67-godišnjeg spora između dve zemlje. I Indija i Pakistan tvrde svoje pravo na pun suverenitet nad tom teritorijom, koja je trenutno podijeljena među njima.

Prema procjeni koju je u julu načinio Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI), Indija prati Pakistan u smislu broja nuklearnih bojevih glava i ima ih između 130 i 140, navodi RT. Ali, Indija je u julu rekla da je njena sposobnost za odvraćanje snažna i da obezbjeđuje preživljavanje udara u znak odmazde, dok se nastavlja modernizacija njenog nuklearnog naoružanja.

– Ovakav razvoj događaja stvorio je značajnu zabrinutost u drugim zemljama, uključujući SAD, koje se plaše da to smanjuje prag za nuklearnu upotrebu u vojnom konfliku sa Indijom – navodi se u izvještaju “Pakistanske nuklearne snage 2018”.

Prema posljednjem izveštaju istraživača, Pakistan trenutno ima 140-150 nuklearnih bojevih glava, a očekuje se da će te zalihe do 2025. porasti na 220-250 ako se nastavi sadašnji trend.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj