NAKON DODIKA I ŠPIRIĆ NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: ‘Cormack pomaže poslušnicima sa sarajevske sećije’

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničom domu Paramenta BiH stavljen je na crnu američku listu po odluci State departmenta. 

Špriću se na teret stavlja da je “uključen u zaradu od javne korupcije, uključujući i prihvatanje neprikladnih koristi u zamjenu za njegove aktivnosti na javnoj funkciji i miješanje u javne procese”.

U odluci se navodi da je Nikoli Špiriću, supruzi Nadi Špirić, sinu Aleksandru Špiriću i kćerci Jovani Špirić, zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

‘Pomoć poslušnicima sa sarajevske sećije’

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da je potpuno jasno da je uvođenje sankcija njemu i članovima njegove porodice frustracija odlazeće ambasadorke SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) koja je 28 dana pred izbore “povukla posljednji potez očajnika da pomogne svojim marionetskim poslušnicima sa sarajevske sećije, Savezu za promjene”.

“Naravno da se nemam zbog čega osjećati krivim u bilo kom smislu, jer sam za 40 godina koliko se bavim politikom uvijek račune polagao svom narodu i uvijek bio na raspolaganju svim istražnim i pravosudnim institucijama u svojoj zemlji. Prije mogu reći da sam ponosan, jer je i ovim pokazano koliko smetam svima onima koji žele loše mojoj Republici Srpskoj i mom srpskom narodu”, naglasio je Špirić i dodao:

“Žalim samo zbog toga što u mojoj Republici Srpskoj žive i čak pretendiraju na vršenje vlasti ljudi koji ne prezaju ni od čega i koji su zbog njihovih sitnih interesa u sve ovo uključili i moju porodicu i moju djecu. Ipak, to mi samo dodatno učvršćuje uvjerenje da takvi ne smiju nikada pobijediti, ali me i ohrabruje da sa svojim SNSD-om još predanije krenem u ubjedljivu izbornu pobjedu”.

‘Posljednji trzaj Soroševog ambasadora’

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je veoma zabrinjavajuće da se samo 28 dana prije održavanja izbora američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) ovako flagrantno umiješa u političke procese i izbore u BiH.

– Moram reći da ovo vidim kao posljednji trzaj odlazećeg Soroševog ambasadora po već viđenom scenariju – rekao je Dodik Srni na pitanje da prokomentariše saopćenje State Departmenta u kome je navedeno da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću.

“Iako su jasne namjere, poručujem ambasadorici da nas ovo sigurno neće omesti u našoj kampanji, kao i u onome za šta samo jasno opredijeljeni da ćemo uraditi poslije još jedne ubjedljive izborne pobjede, kao i da će nas ovo samo dodatno osnažiti u namjeri da još predanije štitimo interese Republike Srpske i srpskog naroda”, naglasio je Dodik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj