NARUŠAVAJU UGLED RS-a! Mektić: Ne likujemo zbog sankcija Špiriću; Crnadak: MIP BiH nije obaviješten

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić (SDS) kazao je danas da iako su on i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD) politički protivnici on se ne raduje zbog sankcija koje je State Department Sjedinjenih Američkih Država uveo tom bh. poslaniku.

Kako se navodi u odluci State Departmenta, Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice, supruzi Nadi Špirić, njegovom sinu Aleksandru Špiriću, kćerki Jovani Špirić, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države, a Mektić kaže da oni iz SDS-a znaju šta znače “crne liste i sankcije” zbog kojih su neki likovali.

Ipak mišljenja je da takve sankcije potkopavaju ugled i kredibilitet Republike Srpske u međunarodnim odnosima i međunarodnoj zajednici, a dodao je da će se postaviti pitanje o tome kakvi su u tom entitetu političari i kakvom se politikom bave.

Istaknuo je i da činjenica da je sankcije Špiriću potpisao državni sekretar SAD-a Mike Pompeo predstavlja težinu i šalje ozbiljnu poruku, a sve to može utjecati na investicije u Republici Srpskoj.

– SAD raspolaže vrlo ozbiljnim informacijama i saznanjima o korupciji Špirića. To je veliki poraz za tužilaštava u BiH, ali najviše Tužilaštvo BiH jer ako međunarodna zajednica ima ozbiljna saznanja postavlja se pitanje kako te informacije nema bh. tužilaštvo – stav je državnog ministra sigurnosti.

Crnadak: MIP BiH nije obaviješten o sankcijama Špiriću

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine nije zvanično obaviješteno da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije potpredsjedniku SNSD-a i zastupniku ove stranke u Parlamentu BiH, izjavio je danas Igor Crnadak, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci Crnadak je, komentarišući informaciju da je Špiriću i članovima njegove porodice zabranjen ulazak u SAD, rekao da je o tome sinoć saznao iz medija.

“Vidio sam da se radi o aktivnosti koja je provedena po posebnom američkom zakonu koji se koristi kada se radi o osobama upletenim u ekstremne slučajeve korupcije i da je tu odluku potpisao državni sekretar Mike Pompeo. To je sve što sam uspio da dobijem do sada, ali zvanično još nismo obaviješteni”, rekao je Crnadak.

On je rekao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, izdavanjem pasoša Elvisu Keljmendiju, nanijelo veliku štetu ugledu tog bh. entiteta.

“Strašno negativne reakcije su u međunarodnim bezbjednosnim i diplomatskim klubovima. Poštujući institucije i RS i BiH, nije niko ništa iskazivao zvanično, ali u nezvaničnim krugovima RS je dobila veliki šamar”, rekao je Crnadak.

On je naveo da sa Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova RS-a, i njegovim ljudima “ne vrijedi o tome pričati jer oni su rekli da je sve u redu” zbog čega je pozivao Milorada Dodika, predsjednika RS-a, da javno kaže da li vrh RS-a stoji iza te akcije MUP-a RS i “da li podržava da ovaj čovjek nosi državljanstvo RS i BiH”.

Špirić ‘ponosan’

Sankcije koje je američki State Department u ponedjeljak uveo Nikoli Špiriću, jednom od najbližih suradnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, njih su dvojica protumačili kao izravno miješanje američke vlade u izborni proces odnosno kampanju koja prethodi izborima što će se u Bosni i Hercegovini održati 7 oktobra.

Špirić, koji je na dužnosti potpredsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke kojom neprikosnoveno upravlja Dodik, kažnjen je zabranom ulaska u Sjedinjene Države odlukom koju je donio američki državni tajnik Mike Pompeo. Ta je odluka obrazložena konstatacijom kako je Špirić kao zastupnik u aktualnom sazivu Zastupničkog doma parlamenta BiH bio umiješan “u ozbiljnu korupciju”, odnosno kako je tu poziciju zlorabio za stjecanje osobne dobiti.

Kazna zabrane ulaska u SAD izrečena je i njegovoj supruzi Nadi, kćeri Jovani te sinu Aleksandru koji je zaposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i prema dostupnim informacijama raspoređen na dužnost u veleposlanstvu BiH u Beogradu upravo zahvaljujući Špirićevoj intervenciji.

Špirića je odluka američke vlade da ga stavi na “crnu listu” iznenadila, a nakon nekoliko sati rekao je za medije pod kontrolom Dodikove vlasti kako ga to zapravo čini ponosnim.

“Ponosan sam jer je i ovime pokazano koliko smetam svima onima koji žele loše mojoj Republici Srpskoj i mom srpskom narodu”, kazao je Špirić u izjavi za entitetsku novinsku agenciju Srna.

Za sve je okrivio američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack iznoseći ocjenu kako se ona ovim “potezom očajnika” 28 dana prije provedbe izbora pokušava umiješati u izborni proces i pomoći oporbenom bloku u RS predvođenom Srpskom demokratskom strankom (SDS).

Tvrdi kako za 40 godina javnog djelovanja ništa loše nije učinio te dodaje kako je svo vrijeme bio dostupan istražnim tijelima i pravosuđu u BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj