TAJ SUD ZA NAS JE MRTAV! Bolton najavio sankcije protiv sudija i tužilaca Međunarodnog krivičnog suda ako budu krivično gonili Amerikance, Izraelce i druge saveznike

SAD su zaprijetile danas uvođenjem sankcija protiv sudija i tužilaca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) ukoliko budu sudski gonili Amerikance, Izrael ili druge saveznike Vašingtona.

“Zabranićemo tim sudijama i tužiocima ulaz u SAD. Preduzećemo sankcije protiv njihove imovine u američkom finansijskom sistemu i pokrenućemo proces protiv njih u našem sudskom sistemu”, rekao je danas savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton kritikujući  međunarodni sud.

Bolton je u obraćanju konzervativnoj organizaciji Federalist Society u Vašingtonu optužio međunarodni sud zadužen da sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, čiji Vašington nije član, da je “nelegitiman”, da SAD neće sarađivati s njim, neće mu pružati pomoć i neće biti njegov član. Kako je rekao, za SAD on je “već mrtav”.

On je rekao da je sud “neefikasan, neodgovoran, i prosto opasan” i osudio mogućnost da se vodi istraga protiv američkih vojnika koji su služili u Afganistanu.

“U svakom trenutku MKS može da najavi otvaranje zvanične istrage protiv naših američkih patriota… SAD će upotrijebiti sve potrebne mjere da zaštiti naše sunarodnike i sunarodnike naših saveznika od nepravednog gonjenja od strane ovog nelegitimnog suda”, rekao je Bolton.

On je upozorio i na moguće istrage koje bi se odnosile na Izrael koje bi pokrenula Palestinska uprava.

“Ukoliko se taj sud usmjeri na nas, na Izrael ili na druge američke saveznike, mi nećemo ostati nijemi”, upozorio je Bolton i najavio niz mogućih uzvratnih mjera uključujući sankcije protiv zaposlenih u tom sudu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj