OTPOR TRAMPU I UGLJIKU: Kalifornija je usvojila zakon kojim se obvezuje da će do 2045. imati samo čistu energiju

Američka savezna država Kalifornija usvojila je zakon kojim se obvezuje do 2045. godine svu električnu energiju dobivati isključivo iz izvora koji se ne baziraju na ugljiku, prkoseći time energetskoj i klimatskoj politici američkog predsjednika Donalda Trampa.

Solar energy: Solar One, Barstow, California, which consists of a circular arrangement of 1,818 mirrors, each measuring 23x23 feet (7x7 metres). Some of these mirrors are shown here. The mirrors focus the sunlight onto a hugh central receiver, which sits atop a 300 foot (91 metre) tower. The mirrors are computer controlled to track the path of the sun. Water is pumped through the receiver and heated to a temperature of 960 degrees fahrenheit. The resultant steam runs a turbine, producing 10 megawatts of power for eight hours a day., Image: 102979333, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM

“Važnost ove mjere nije moguće umanjiti”, rekao je guverner Kalifornije Jerry Brown, obećavši da će poštovati Pariški klimatski sporazum iz 2015. godine, prenio je u utorak britanski BBC.

Prema usvojenom zakonu, sve kompanije iz tamošnjeg komunalnog sektora moraju do 2030. godine 60 posto svoje energije dobivati iz obnovljivih izvora. Do 2045. godine Kalifornija će svu električnu energiju dobivati iz izvora koji ne emitiraju ugljične plinove.

Otpor Trampu

Ta je američka savezna država time preuzela glavnu ulogu u otporu klimatskoj politici predsjednika Trampa koji je prošle godine objavio da će se Sjedinjene Države povući iz Pariškog klimatskog sporazuma. Sporazum će stupiti na snagu nedugo nakon američkih predsjedničkih izbora 2020. godine.

Tramp je tada najavio i pregovore o novom “poštenom” sporazumu za američke kompanije.

Kalifornija je druga američka savezna država, nakon Havaja, koja se obvezala na energiju bez ugljika. Kad bi bila samostalna država, bila bi peto gospodarstvo svijeta, iza Njemačke, Japana, Kine i SAD-a u cjelini.

Na svečanosti službenog potpisivanja novoga zakona u kalifornijskoj prijestolnici Sacramentu guverner Brown obećao je da će ispoštovati uvjete iz pariškog sporazuma i nastaviti putem tranzicije na gospodarstvo koje ne ispušta emisije ugljičnog dioksida.

U izvješću koje je objavilo tamošnje državno povjerenstvo za energetiku procijenjeno je da je u 2017. godini u Kaliforniji oko trećina prodane električne energije u maloprodaji dobivena iz obnovljivih izvora.

Neke tvrtke su protiv

Pobornici zaštite okoliša zadovoljni su novim zakonom mjere, za razliku od pojedinih tamošnjih velikih komunalnih tvrtki.

Kako se navodi u izjavi glasnogovornice tvrtke Pacific Gas & Electric Lynsey Paulo, potrošači bi se zbog novog zakona mogli suočiti s višim cijenama.

“Ako nije isplativo, nije ni održivo”, stoji u izjavi Lynsey Paulo.

Tisuće političara, gradonačelnika, članova nevladinih organizacija i poduzetnika okupit će se ovaj tjedan u San Franciscu na svjetskom skupu za klimatsku akciju, velikom okupljanju s ciljem revitalizacije Pariškog klimatskog sporazuma.

Summit službeno počinje u srijedu. Domaćin mu je kalifornijski guverner koji želi istaknuti vodeću ulogu svoje države u borbi protiv klimatskog zagrijavanja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj